Verdachten moord Cools in cel Tunesië

TUNIS/BRUSSEL, 3 OKT. De Tunesische politie heeft begin deze week twee huurmoordenaars gearresteerd die ervan worden verdacht de Waalse socialistische politicus André Cools vermoord te hebben. Dat heeft het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken vanmorgen bekendgemaakt.

De Belgische autoriteiten zouden op zeer korte termijn een commissie naar Tunesië sturen om de zaak te onderzoeken. Cools werd in de ochtend van 18 juli 1991 neergeschoten voor het appartement van zijn vriendin in het Luikse Cointe.

De twee Tunesiërs, Abdelmajid Almi en Abdeljelil Ben Brahim, leefden, aldus Tunesische bronnen, enkele jaren in Europa. Ze zouden inmiddels de moord op Cools hebben bekend. De moord werd gepleegd “om zo een contract met een man met een Europese nationaliteit uit te voeren”.

De twee worden verhoord door de eerste onderzoeksrechter bij de rechtbank van Tunis.

In België wordt al enige tijd driftig gespeculeerd over de vraag wie er achter de moord op Cools zit of zitten. De belangrijkste verdachte is partijgenoot en oud-minister Alain van der Biest. Van der Biest, aan het begin van zijn politieke carrière een beschermeling van Cools, zou zich hebben ingelaten met mafiapraktijken en steeds meer van Cools zijn vervreemd. Cools zou gedreigd hebben met onthullingen over de praktijken van Van der Biest en daarom zijn vermoord. Ook de naam van de voormalige vice-premier Guy Mathot, die zich ook aan mafiapraktijken zou hebben schuldig gemaakt, wordt genoemd in verband met de moord. Mathot dreigde onlangs een klacht in te dienen tegen iedereen die zijn naam nog in opspraak brengt.

De Belgische pers had in september al de namen van de twee Tunesiërs gepubliceerd. De Belgische autoriteiten hebben inmiddels een arrestatiebevel tegen de twee uitgevaardigd.

De twee huurmoordenaars werden in Catania op Sicilië geronseld door een peetvader van de plaatselijke mafia. Deze is inmiddels vermoord. (AFP)