Veerdiensten Stena en P&O gebundeld

LONDEN, 3 OKT. De Britse veerbootmaatschappij P&O en de Zweedse rederij Stena Line gaan hun Kanaal-veerdiensten bundelen. Ze willen zo het hoofd bieden aan de scherpe prijsconcurrentie van de spoorwegtunnel onder Het Kanaal. P&O/Stena Line krijgt een vloot van veertien schepen. Dit hebben beide bedrijven gisteren bekendgemaakt.

De fusie komt niet echt als een verrassing. Nadat de Britse regering in juli beperkingen voor samenwerking tussen de veerdiensten ophief, gaf Stena Line vorige maand toe met P&O te praten over een krachtenbundeling. De samenwerking levert een kostenbesparing van 75 miljoen pond (200 miljoen) op. Zo neemt P&O/Stena Line nog dit jaar twee veerboten uit de vaart, als aanzet tot een verdere capaciteitsreductie. Andere bezuinigingen staan op stapel. Over mogelijk banenverlies doen P&O en Stena Line geen uitspraken. P&O krijgt een belang van 60 procent in de nieuwe maatschappij, Stena Line de overige 40 procent. P&O en Stena Line blijven los van elkaar opereren op de Ierse Zee, de Noordzee en de verbindingen op Schotland. (ANP)