Stadswacht bewaakt Fries industrieterrein

LEEUWARDEN, 3 OKT. Het Leeuwarder industrieterrein De Hemrik wordt met ingang van volgend jaar 's nachts en in de weekeinden bewaakt door stadswachten. Ze staan via een mobilofoon rechtstreeks in contact met de meldkamer van de politie Friesland.

Verder komen er bewakingscamera's en een nieuw bewakingssysteem: 65 van de 130 deelnemende bedrijven worden via het glasvezelnet van kabelexploitant Telekabel aangesloten op de meldkamer van een beveiligingsbedrijf.

Er vonden de afgelopen jaren vele tientallen inbraken en pogingen tot onbraak plaats op het 170 hectare grote terrein. De dieven knipten in veel gevallen de telefoonkabels door. Aangezien de telefoonkabels maar twee keer per dag gecontroleerd werden, was de dief meestal al gevlogen als duidelijk werd dat er iets mis was.

Mocht er nu geknoeid worden met de glasvezelkabel, dan is dit binnen een minuut bekend bij het beveiligingsbedrijf, aldus directeur Boelen van Telekabel.

Van de surveillerende stadswachten en het contract met Telekabel moet een preventieve werking uitgaan, hoopt voorzitter W. van der Meulen van de bedrijvenvereniging Hemrik. De 65 ondernemers die meedoen aan het project ter preventie van criminaliteit betalen mee aan bewakingssysteem. Jaarlijks zijn ze er 2.000 gulden aan kwijt en dat is volgens Van der Meulen tweeënhalf keer goedkoper dan wanneer een beveiligingsbedrijf gaat patrouilleren.

Van der Meulen verklaarde dat een aantal ondernemers op Hemrik van zijn verzekeraar al te horen had gekregen dat de premies verhoogd zouden worden als er geen maatregelen werden genomen.

De Leeuwarder burgemeester H. Apotheker maakte gisteren bekend dat er twaalf stadswachten worden ingezet voor de permanente beveiliging van het industrieterrein. Dat aantal wordt nog uitgebreid tot zestien. Ze gaan in teams van twee wachters surveilleren.

Als het project aanslaat, zullen de Leeuwarder stadswachten ook bedrijventerrein Leeuwarden-West in de gaten houden. Apotheker spreekt van een voor Nederland uniek beveiligingsproject.