STAD OM TE FIETSEN

Fietsen zijn in Berlijn onder andere te huur bij de vestigingen van Berlin by Bike, = (00 49) 2 16 91 77, maar het is al snel goedkoper de eigen fiets mee te nemen. De fiets gaat voor veertig gulden heen en terug in de trein. Reserveren is vereist. Nog leuker is het ook naar Berlijn te fietsen. Vanaf Enschede loopt in oostelijke richting de R1, een fietsroute die tot vlak bij Berlijn voert.

De R1 is bewegwijzerd en op een slimme manier uitgezet - met uitzondering misschien van het gedeelte door de Harz, dat voor de meeste toerfietsers te veel bos bevat en te steil is. De Bundesbahn biedt in zo'n geval uitkomst: je kunt de fiets op elke lokale trein meenemen (reserveren is dan niet nodig). Op die manier valt de reis snel met een kilometer of vijftig te bekorten. Routebeschrijvingen van de R1, in handige spiraalboekjes, zijn onder meer te koop in de fietsvakantiewinkel in Woerden, tel. (03 48) 42 18 44, waar ook fietsroutes te krijgen zijn voor de omgeving van Berlijn.