Ruzie over mislukken kabelfusie

ROTTERDAM, 3 OKT. Philips-dochter United Philips Communications (UPC) geeft Koninklijke PTT Nederland (KPN) de schuld van het mislukken van de onderhandelingen over een samenvoeging van de kabelactiviteiten van beide bedrijven. Dit blijkt uit een persbericht dat UPC gisteren heeft verstuurd.

UPC, een dochter van Philips en het Amerikaanse United International Holdings, suggereert dat KPN van de samenwerking heeft afgezien, omdat het daarmee een daadkrachtige regionale concurrent in de markt zou hebben gezet voor de telefoniediensten van PTT Telecom.

KPN heeft vanmorgen geïrriteerd gereageerd op de verklaring van UPC. “Ik weet niet wat ze met deze berichten willen bereiken”, aldus een woordvoerder.

Volgens UPC zijn de onderhandelingen door KPN afgebroken “ondanks het bereiken van overeenstemming op alle materiële punten”. De woordvoerder van KPN noemt dit “echt onzin”. Zij wil niet zeggen op welke punten geen overeenstemming is bereikt behalve dat het onder meer de “buitenlandse activiteiten” betreft.

KPN moet van minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) zijn greep op dochter Casema (voor 77 procent in handen van KPN Kabel) verminderen, omdat dit belang volgens de minister niet bevorderlijk is voor de concurrentie in detelecommunicatie.

Casema wil als deelnemer in Enertel straks de concurrentie aangaan in telefonie met een andere KPN-dochter, PTT Telecom.

Door een bundeling van de kabelactiviteiten met die van UPC had het KPN-belang kunnen worden terugbracht tot een minderheidsbelang. KPN maakte begin deze week bekend dat er onvoldoende basis bestaat voor de strategische samenwerking met UBC. Een dag later maakte het bedrijf bekend dat het KPN Kabel wil omvormen tot een zelfstandige structuurvennootschap die Vision Networks gaat heten.

Vision Networks krijgt een eigen onafhankelijke raad van commissarissen waardoor KPN naar eigen zeggen geen invloed meer heeft op het beleid. “De kabelactiviteiten worden bestuurlijk en operationeel op afstand gezet”, aldus KPN.

Volgens UPC komt “de door KPN nagestreefde oplossing de concurrentie in Nederland niet ten goede”. Een zegsman wijst erop dat het economisch belang van KPN door de vorming van een structuurvennootschap niet wordt teruggebracht.

“Als de kabeldochter nieuwe financiering nodig heeft zal het toch een beroep moeten doen op een grote aandeelhouder met belangen in de telefonie”, aldus de woordvoerder.

KPN legt de kritiek naast zich neer. “We hebben ons voornemen voorgelegd aan de minister. Die moet erover oordelen”, zegt de woordvoerder. Het is voor ons onbelangrijk wat een concurrent hiervan vindt.”

UPC is de vorig jaar gevormde onderneming waarin Philips Media en United International Holdings Inc. hun Europese kabeltelevisiebelangen hebben ondergebracht. UPC constateert teleurgesteld “dat een combinatie met KPN Kabel een van de grootste kabel-tv-bedrijven ter wereld zou hebben opgeleverd, met een vooraanstaande positie op de Nederlandse en Europese telecommunicatiemarkt”.

KPN blijft met (buitenlandse) partijen in gesprek die mogelijk een belang willen nemen in Vision Networks. De omzetting van KPN Kabel heeft evenmin gevolgen voor “het eventueel naar de beurs brengen van de aandelen in deze onderneming”.