Reisgidsen

Berlin the Rough Guide, Jack Holland & John Gawthrop, The Rough Guides (juli 1996), ƒ 30,75, ISBN 1-85828-129-6. Engelstalige, sober vormgegeven alternatieve reisgids (geen foto's, alleen plattegrondjes). Behalve praktische informatie veel wetenswaardigheden over het 'andere' Berlijn: tips voor gehandicapten, Berlijn voor vrouwen, aandacht voor drugs en Polizei, homo's en lesbiennes, activiteiten voor kinderen. Uitvoerige beschrijving van verschillende delen van de stad. Gids sluit af met boeiende beschrijving van de Berlijnse geschiedenis, tot en met die Wende en wat volgde.

Time Out: Berlin Guide, Penguin Books (1995), ƒ 30,75, ISBN 0-14-023759-3. Complete, Engelstalige gids waarin Berlijn per stadsdeel wordt beschreven. Reguliere informatie: eten, drinken, winkelen, musea, media en cabaret. En ook: wegwijzer naar homo-scene, studentenleven, vrouwenorganisaties, kinderevenementen en uitstapjes in de omgeving van Berlijn.

Baedeker, Allianz Reiseführer Berlin, Verlag Karl Baedeker (1994), ƒ 29,80, ISBN 3-87504-126-7. Klassieke reisgids, Duitstalig, veel informatie over bevolking, geschiedenis, cultuur en praktische zaken. Rijk geïllustreerd. Geschikt om vooraf thuis in te lezen en voor mensen die zich vestigen in Berlijn.

Polyglott Berlin, Christiane Theiselmann, Polyglott Verlag München (1994), ƒ 13,90, ISBN 3-493-62601-0. Dunne reisgids, Duitstalig. Beperkte informatie over de stad en twaalf uitgezette routes die voeren door het nieuwe Berlijn. Geschikt voor sportieve bezoekers (flink wandelen of fietsen) die geen behoefte hebben aan veel achtergronden, of die Berlijn al vaker hebben bezocht en nu vooral de straatsfeer willen proeven.

Blue Guide: Berlin and Eastern Germany, Anne Massey, A & C Black Londen, (1994), ƒ 44,10, ISBN 0-7136-3871-0. Beperkte algemene informatie over Berlijn, met interessante beschrijving van de vergeten kunstschatten uit de voormalige DDR. ('Het ontbreken van reclame en commercie gedurende de afgelopen vijftig jaar draagt bij aan de charme van deze zes oostelijke deelstaten.') Ook uitgebreid beschreven wandelingen in onder andere Brandenburg, Dresden, Halle, Leipzig, Magdeburg, Potsdam, Rostock en Weimar.