Politie hervat onderzoek naar moord op Palme

HARARE, 3 OKT. De Zweedse politie onderzoekt of Bertil Wedin, een voormalig agent van de Zweedse inlichtingendienst, de moord op premier Olof Palme, die tien jaar geleden in Stockholm werd doodgeschoten, heeft gepleegd. Wedin zou de aanslag zou hebben uitgevoerd in opdracht van Craig Williamson, het hoofd van de Zuidafrikaanse inlichtingendienst.

Eugene de Kock en Dirk Coetzee, twee voormalige leiders van het Zuidafrikaanse doodseskader van Vlakplaas, verklaarden vorige week dat het Zuidafrikaanse apartheidsregime verantwoordelijk was voor de moord op Palme, die uit de weg zou zijn geruimd omdat hij een fel tegenstander van de apartheid was. De Kock en Coetzee verschilden echter van mening over de vraag wie de aanslag had uitgevoerd. Volgens Coetzee was dat de voormalige Rhodesiër Anthony White, maar De Kock wees met beschuldigende vinger naar Williamson. Inmiddels heeft De Kock ook de naam van Bertil Wedin genoemd, een uiterst rechtse, voormalige Zweedse politieman die begin jaren tachtig als agent voor de Zuidafrikaanse inlichtingendienst in Londen werkte. Wedin ontkent betrokken te zijn geweest bij de moord op Palme. (AP)