'Orkesten kosten te veel geld'

HILVERSUM, 3 OKT. Het Muziekcentrum van de Omroep, dat onder leiding van Edo de Waart de vier omroeporkesten en het Groot Omroepkoor omvat, vindt dat de klassieke muziekvoorziening op de radio beter en goedkoper zou kunnen als de omroepen meer en efficiënter zouden samenwerken bij Radio 4 en in het MCO.

Door handhaving van de afzonderlijke programmastaven van de omroepverenigingen wordt veel geld en moeite verspild, vinden directeur Ben Jansen en dirigent De Waart. Ze zeiden dat gisteren in Hilversum na het ondertekenen van een contract waarbij Lawrence Renes voor zes jaar is aangesteld als vaste gastdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest.

Veel hoop op snelle verbetering van de efficiency heeft het MCO niet: de omroepen zitten klem tussen de politieke aandrang tot samenwerking en de eis tot individuele profilering.

Het MCO en de omroepen NPS, Vara en VPRO, die op het gebied van de klassieke muziek vergaand samenwerken, verwerpen in brieven aan staatssecretaris Nuis (OCW) het voorstel van de Commissie-Ververs om het Muziekcentrum van de Omroep niet langer te bekostigen uit de omroepbijdragen maar uit de kunstbegroting, die daartoe fors zou moeten worden verhoogd. Volgens de Commissie-Ververs is het Muziekcentrum van de omroep een “oneigenlijke post” op de omroepbegroting.