Opera Studio voor jong talent

AMSTERDAM, 3 OKT. Het Internationaal Opera Centrum Nederland begint in september volgend jaar de Opera Studio Nederland, waar jonge zangers een of twee jaar worden begeleid tijdens het begin van hun carrière. In zijn Cultuurnota heeft staatssecretaris Nuis (OCW) daarvoor 413.000 gulden per jaar ter beschikking gesteld.

De Studio accepteert maximaal acht zangers, die na audities al voor tenminste één rol zijn aangenomen door een van de vier muziektheatergezelschappen: de Nederlandse Opera, de Nationale Reisopera, Opera Zuid en de Hoofdstad Operette. De Opera Studio zorgt, naar het voorbeeld van de Engelse National Opera Studio, in het voormalige gebouw van de Amsterdamse Theaterschool voor advies en coaching door gerenommeerde dirigenten, zangers en regisseurs. Ook organiseert de Studio concerten en uitvoeringen, vooral voor scholen, waarbij met pianobegeleiding beknopte versies van opera's worden uitgevoerd.

De Opera Studio int het honorarium van de zangers en stelt hen een aangevuld maandinkomen ter beschikking dat volgens artistiek leider Hans Nieuwenhuis vooral ook bedoeld is om de zangers niet afhankelijk te maken van het schnabbelciruit, dat hun carrière zou kunnen bedreigen. Verder is het de bedoeling te komen tot internationale uitwisselingen.