Onderwijzers in Turkije vermoord

ANKARA, 2 OKT. In de provincie Diyarbakir, in het Koerdische zuidoosten van Turkije, zijn vier onderwijzers vermoord. De aanslag is volgens Turkse autoriteiten het werk van de separatistische Koerdische Arbeiders Partij (PKK). Volgens verklaringen van bewoners van het dorpje, Hantepe, maakten de vier deel uit van een groep van zeven onderwijzers die rond middernacht door rebellen van de PKK werden ontvoerd. De overige drie werden later vrijgelaten.

Volgens Amnesty International heeft de PKK sinds het oplaaien van de Koerdische strijd in 1984 ten minste 90 onderwijzers gedood. Turkse onderwijzers in Zuidoost-Turkije worden door de PKK gezien als een verlengstuk van de Turkse staat, die de Koerdische bevolking dwingt om hun Koerdische identiteit af te zweren. De scholen van tenminste 3.646 dorpen in Zuidoost-Turkije zouden zijn gesloten, omdat een deel van de Turkse onderwijzers uit angst voor het PKK-geweld weigert in deze regio dienst te doen.