Londen deelt in recordjacht op de Europese beurzen

AMSTERDAM, 3 OKT. Na de recordrace van gisteren, die de Londense FTSE-index door de grens van 4000 punten duwde, maakten de Europese beurzen vanmorgen pas op de plaats in afwachting van belangrijke gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt die morgen worden gepubliceerd.

De AEX-index noteerde een licht verlies van 1,2 punten na gisteren een nieuw record van 581,91 te hebben aangetekend. In Brussel was de Bel 20-index licht hoger op een nieuw tussentijds record van 1792,61 punten. Frankfurt, waar de DAX-index gisteren sloot op een koersrecord van 2676,50 punten, was vandaag dicht. In Londen hield de FTSE-index stand boven de grens van 4000 punten. Op Wall Street liet het Dow Jones-gemiddelde gisteravond een nieuw record aantekenen van 5933,37 punten.

De koersrecords in New York en Londen leiden tot groeiende scepsis over de waardering van Amerikaanse en Britse aandelen. M. Molenaar, hoofd research van de effectenbank Theodoor Gilissen, zei vanmorgen de koersniveaus in Nederland niet extreem te vinden. De winstgroei van de AEX-fondsen komt dit jaar gemiddeld op 5 procent, en volgend jaar op 15 procent. De rente op langlopende obligaties, de 'concurrenten' van aandelen op de beleggersmarkt, is inmiddels gedaald van circa 6,5 procent deze zomer naar 5,88 procent vanmorgen. Op basis daarvan komt Molenaar op een fair value, een theoretische waardering van de AEX, van 610 punten. Hij wijst ook op het blijvende enthousiasme van zowel institutionele als particuliere beleggers voor de aandelenmarkt en beleggingsfondsen die daar investeren. Het onlangs gelanceerde AEX-garantfonds van Robeco haalde razendsnel het beoogde startbedrag van een half miljard gulden binnen bij particulieren. Op het Damrak wordt op dit moment 14,3 maal de verwachte jaarwinst betaald voor aandelen van beursondernemingen die de AEX uitmaken. Op basis van de verwachte jaarwinst voor 1997, betalen beleggers een koers-winstverhouding van 12,9. Beide waarderingsmaatstaven zijn volgens Molenaar historisch gezien niet goedkoop, maar ook niet zeer hoog. Het risico voor Nederlandse aandelen ligt volgens Molenaar in de eenzijdige koppeling tussen het Damrak en Wall Street. “Als er een neerwaartse schok komt in New York, zijn de Europese aandelenbeurzen daar erg gevoelig voor. Maar als Wall Street stabiel blijft, leiden Europese aandelen een eigen leven.”

Nederlandse aandelen deden het de afgelopen vijf jaar gemiddeld veel beter dan de beurzen in de rest van Europa, met een koersstijging die over die periode 35 procent hoger is dan het Europees gemiddelde. Het Centraal Bureau voor de Statistiek berichtte vanmorgen dat Nederlandse aandelen sinds 1992 hoger renderen dan het wereldgemiddelde voor aandelen.

In Nederland zijn veel eerder dan in de ons omringende landen, structurele maatregelen doorgevoerd in het bedrijfsleven en op de arbeidsmarkt, die de economie beweeglijker en concurrerender hebben gemaakt. Beleggers lijken daar de afgelopen jaren op het Damrak op vooruit te hebben gelopen. Maar ze keren volgens Molenaar nu het gezicht naar landen en de bijbehorende aandelenmarkten, waar dergelijke maatregelen nog met succes kunnen worden doorgevoerd. “Met name Duitsland is nu favoriet bij internationale beleggers.”