Kinderagenda

Kinderboekenweek

Heb je wel eens gehoord van een week die tien dagen duurt? De kinderboekenweek is de enige week die tien dagen duurt en dat komt omdat er zoveel te doen is. Dit jaar gaat het vooral over heksen, in veel boekwinkels en bibliotheken is het daarom een grote heksenketel: je maakt heksendrankjes, gaat op heksenroute en verkleed je als heks, maar natuurlijk wordt er ook gewoon voorgelezen Allemaal tot en met 12 oktober

We kunnen hier niet alle activiteiten opnemen, dus als de boekwinkel of bibliotheek in jouw dorp of stad niet wordt genoemd, moet je misschien even zelf informeren.

Rottterdam: als je niet bang bent voor wat spinrag en rondvliegende zwarte heksen dan ben je welkom in De kleine Kapitein, Meent 77. Alle bekroonde boeken van de kinderjury liggen er en natuurlijk ook heksenboeken. Als je na al die boeken dorst hebt gekregen kan je met een bon van De Kleine Kapitein bij café Dudok een eindje verderop een heksendrankje drinken vol muizenkeutels, spinrag en vleermuizenpootjes. En weet jij een nog lekkerder of viezer drankje? Maak dan je eigen recept en schrijf dan op een heksendocucment bij de Kleine Kapitein.

In het Centrum Beeldende Kunst, Nieuwe Binnenweg 75 is van 6 t/m 27 okt de tentoonstelling 'Het geheim van de Heksenkring' te zien. Als je de kunstwerken goed bekijkt ontdek je dat er geheimen in verborgen zijn. Je ziet behekste afwasborstels, behekste mensen, schoenen die kunnen vliegen en misschien ontmoet je wel een echte heks en dan merk je eindelijk wat toverkracht is. En op zondag 6 okt is er om 14u een kort toneelstuk over een heks die haar koffertje verliest. Bij de tentoonstelling is een speciale krant, waarmee je het geheim van de heksenkring kan oplossen, onder de goede oplossers wordt de Heksenbezem-tafelkast verloot, een van de kunstwerken op de tentoonstelling. Open di-do 12-17, vr 12-21, za 10-17, en zo 12-17u.

Acteurs van het Hofpleintheater vertellen bij Donner Boeken, Lijnbaan 150 de mooiste en spannenste verhalen die ze kennen op 5 okt vanaf 13u30 op nivo 2 voor kinderen van 5 tot 8 en 12 okt voor 8 jaar en ouder.

Leiden: Guus Middag, winnaar van de Gouden Griffel 1996 met het boek 'Ik maak nooit iets mee en andere verhalen' leest voor bij Boekhandel Kooyer, Breestraat 93 op 10 okt van 19-20u30.

Verhalen voor Fionneke.... en voor iedereen vanaf 4 jaar, verteld door Kathleen van der Weerd op 6 okt om 15u bij jeugdboekhandel Silvester, Rapenburg 17.

Utrecht: De Engelse prentenboekenmaker Korky Paul maakt voor ieder kind op 4 okt vanaf 15u30 bij De Utrechtse Kinderboekhandel, Ganzenmarkt 10 een heksenportretje, dat op een speciale broche wordt geplakt. Zijn boek 'Henny de Heks' staat ook op cd-rom, er is een computer, zodat je met Henny op het beeldscherm kunt toveren. Mirande Minderhoud leest op 6 okt om 14 en 15u voor uit 'Grootmoeder, wat heb je grote oren' en 10 okt van 15u30 tot 17u kan je naar Dick Bruna luisteren. Naast de kinderboekwinkel is een tentoonstelling van het werk van Dick Bruna te zien met natuurlijk Nijntje aan de muur, op video, op foto en als pop. En er is een ontwerptekenwedstrijd.

Den Haag: Kinderboekenmarkt in de Grote Kerk, Dagelijkse Groenmarkt 1 op 6 okt van 11-17u met 80 kraaampjes van kinderboekenuitgevers, 55 kinderboekenschrijvers waaronder Els Pelgrom, Harry Geelen, Anke de Vries en Theo Beckman die in de foyer voorlezen, het Suzuki Vioolklas Ensemble en Theatergroep Fred & Fred Star geven van 14-15u een voorstelling.

Verkleed je als heks, tovenaar, kabouter, elf, trol of fee en kom om 13u45 naar boekhandel Paagman, Fred. Hendriklaan 217 of de Openbare Bibliotheek, Valeriusstraat 87. Om 14u ga je dan in optocht naar het Museon, Stadhouderslaan 41 voor een heksenfeest. Voor verklede kinderen is de toegang met één begeleider gratis. De mooiste heksen, kabouters etc krijgen een prijs.

Dordrecht: Op een Koninklijke vertelstoel vertellen steeds een andere koning of koningin sprookjes op 4, 8 en 10 okt van 16-16u30. En schrijf je eigen sprookje op tekeningen van Jaap de Vries, prijsuitreiking op 12 okt om 15u.

Venlo: De Eerste & Enige Kabouterconferentie voor Kinderen is op 5 okt om 15u in het Limburg Museum, Goltzuisstraat 21, Venlo. Daar vertelt Ton van Reen over Limburgse kabouters (dus kabouters met een zachte G). Je kunt vragen stellen over kabouters of over de 20 kinderboeken die Ton van Reen geschreven heeft. Toegang ƒ 1,-

Hoorn: Ga in het Museum van de Twintigste Eeuw, Bierkade 4 op zoek naar appelwurm en muizenstaart en nog veel meer ingrediënten voor het toverdrankje, waarmee Eucalypta Paulus de Boskabouter terug kan toveren. Op 9 okt is er tussen 14-16u een voorleesmiddag met de Paulus de Boskabouterboeken van Jean Dulieu. De tentoonstelling over Paulus is nog tm 27 okt te zien. Toegang ƒ 3,50 voor kinderen, de heksenroute is gratis.

Gorkum: Voorleesmiddag op 9 okt om 14u door Geertje Gort voor kinderen van 8 tot 13 jaar. Toegang ƒ 1,- Ook is nog t/m 11 nov de tentoonstelling 'Kinderboekillustraties' te zien met tekeningen van o.a. Jet Boeke (Dikkie Dik), Harry Geelen, Max Velthuis en Sndra Klaassen.

Wetenschapsdag

Verboden stil te zitten: op de Wetenschapsdag op 6 okt gaat het dit jaar om beweging. Zo'n 140 universiteiten, musea, sterrenwachten, bibliotheken en bedrijven in het hele land zetten hun deuren open om dingen te laten zien die met beweging te maken hebben. Zo wordt op de 'Plantensportdag' duidelijk hoe planten bewegen; sommige happen naar insecten of strooien zaad, zweven, helicopteren of trekken zelfs een sprintje. Ook de beweging van je eigen lichaam kan je onderzoeken. In het natuurkundetheater 'Rare fratsen' kan je oplossingen vinden voor ballen die niet rollen en een arm die steeds langer wordt. Op bijna 30 plaatsen kan je ook naar een Pretlab; daar liggen 4 verschillende pakketjes klaar, waarmee je kan testen hoe technisch je bent. Voor kinderen van 8 tot 14 jaar. Pretlabs zijn er in Amsterdam (Wetenschappelijk Centrum Watergraafsmeer en Historisch Museum), Boxmeer (Openbare Bibliotheek), Bussloo (Volkssterrenwacht), Delft (Legermuseum, Techniek Museum, Technische Universiteit), Den Haag (Museon), Den Helder (Marinemuseum), Enschede (Universiteit Twente), Geldrop (Sterrenwacht), Groningen (Natuurmuseum), Haarlem (Teylers Museum), Hengelo (Techniekmuseum HEIM), IJmuiden (Pieter Vermeulenmuseum), Lattrop (Euregio Publiekscentrum Sterrenkunde), Leeuwarden (Natuurmuseum)m, Maastricht (Rijksuniversiteit Limburg), Middelburg (Zeeuwse Bibliotheek), Nieuwegein (FOM-Instituut voor Plasmafysica), Nijmegen (Katholieke Universiteit), Rijswijk (Sterrenwacht), Rotterdam (Hogeschool Rotterdam & Omstreken), Schijndel (PNEM Noord-Oost), Soesterberg (Militair Luchtvaartmuseum), Wageningen (Landbouwuniversiteit).

Het hele programma van de Wetenschap- & Techniekweek is verkrijgbaar bij de grotere boekhandel, VVV's en bibliotheken. Het programma van de Wetenschapsdag is ook op te vragen via Internet: http://www.pwt.nl./swtw/

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.