Jeugdige 'Turkse Bruid' baart zoon Mohammed

ANKARA, 3 OKT. Aan de opzienbarende liefdesgeschiedenis van Musa Kömeagaç, de 19-jarige Turkse kelner uit het Anatolische stadje Kahramanmaras, en de 14-jarige Britse scholiere Sarah Cook is een nieuwe dimensie toegevoegd. Sarah schonk gisteren het leven aan hun ruim 3 kilo wegende zoon, Mohammed. Direct na de bevalling stelde ze Musa telefonisch op de hoogte van de geboorte.

Het religieuze huwelijk tussen de twee, die elkaar hadden ontmoet tijdens een vakantie van de familie Cook in Alanya, aan de Turkse westkust, veroorzaakte vorig jaar grote opschudding in Engeland. Hun verhouding werd door de Britse sensatiepers als barbaars omschreven. Hoe was het mogelijk dat een toen nog 13-jarig meisje een volwaardige relatie zou onderhouden? Dat Sarah zich bovendien had bekeerd tot de islam en een religieuze hoofddoek droeg, was voor de Britse pers volstrekt onbegrijpelijk.

De Turkse media namen een defensieve houding aan. Sarah en Musa werden door de pers, en vervolgens ook door de lokale bevolking geadopteerd. Sarah werd zelfs uitgeroepen tot de 'Bruid van Turkije'.

Dat kon evenwel niet verhinderen dat Musa voor enkele weken achter de tralies verdween omdat hij een seksuele relatie onderhield met een minderjarig meisje. Hij is inmiddels op vrije voeten, mede op grond van medische rapporten die aantonen dat Sarah fysiek zeker 16 jaar oud zou zijn, maar de rechtszaak is nog niet afgerond. Ook zijn vader en de imam die het paar in de naam van Allah in de echt verbond, zijn aangeklaagd.

Sarah is op last van de Britse autoriteiten door haar moeder naar Groot-Brittannië teruggehaald. In de afgelopen maanden is - mede op grond van de Britse perswet - het nieuws over het paar geluwd. In de Turkse pers werd af en toe een foto van de zwangere Sarah afgedrukt, die in het huis van haar ouders in Essex, in Noord-Engeland, de geboorte afwachtte. Het Turkse televisiekanaal ATV zond bovendien een vijf-delige serie uit, waarin de uitzonderlijke liefdesgeschiedenis uit de doeken werd gedaan. Musa speelde daarin zelf de hoofdrol. De televisiefilm was vooral een afrekening van Turkije met de sensationele manier waarop de relatie tussen Sarah en Musa door de Britse kranten werd afgeschilderd. Wat er uiteindelijk toe leidde dat Sarah en Musa voorlopig gescheiden van elkaar moeten leven.