HAUPTSTADT

In 1999 moet het gebeuren. Dan verhuist de Duitse regering van Bonn naar de nieuwe hoofdstad Berlijn. Met in haar kielzog de parlementsleden, ambtenaren, diplomaten en journalisten. Zo'n 20.000 mensen in totaal. Kosten: 20 miljard mark. Dit bedrag behelst niet alleen de bouw en verbouw van ministeries in Berlijn, maar ook het Trennungsgeld voor onwillige ambtenaren die geapaiseerd moeten worden.

Zo mogen ambtenaren na de verhuizing twee jaar lang een woning aanhouden in Bonn. Een wekelijks retourtje met het vliegtuig van Berlijn naar Bonn à raison van DM 554,20 mark wordt ook vergoed. En de staat verstrekt vrijwel renteloze leningen voor de aankoop van een woning.

In het voorjaar van 1999 is het zover, zei Rita Süssmuth onlangs, de voorzitster van de Bondsdag. Zij had haar nieuwe onderkomen in de Rijksdag geïnspecteerd en kondigde aan dat in mei 1999 de Bondsdag het gebouw zal betrekken. Dat is een magisch tijdstip omdat het Duitse parlement dan vijftig jaar bestaat. De verkiezingen voor een nieuwe president van de Bondsrepubliek zullen in diezelfde maand in de Rijksdag worden gehouden.

Parlementariërs klagen al dat hun kantoren, die in gebouwen rondom de Rijksdag moeten komen, dan nog niet klaar zijn. Maar in de omgeving van het toekomstige regeringscentrum staan zoveel gebouwen leeg dat er wel wat geïmproviseerd kan worden, zo is de verwachting.

Bondskanselier Helmut Kohl zelf wordt met zijn staf van bijna 500 ambtenaren in de loop van 1999 verwacht. Voor het Bundeskanzleramt wordt een heel nieuw onderkomen gebouwd. Alle overige ministeries en overheidsdiensten betrekken gerenoveerde oude gebouwen.

Tot groot verdriet van de stad Bonn besloot de Bondsraad, vergelijkbaar met de Eerste Kamer, onlangs de regering naar Berlijn te volgen. Daarmee kwam de Bondsraad terug op een in 1991 genomen beslissing in Bonn te blijven.

De Duitse regering in Berlijn verzorgt ook de woonruimte voor politici en ambtenaren. In totaal gaat het om 12.000 appartementen, waarvan 8.000 nieuw worden gebouwd en 4.000 worden gerenoveerd.

Tien ministeries verhuizen in de herfst ook naar Berlijn. In Bonn blijven acht departementen achter: Defensie, Onderwijs en Wetenschappen, Onderzoek en Technologie, Post en Telecommunicatie, Gezondheidszorg, Milieuzaken, Ontwikkelingssamenwerking en Landbouw. Bij deze ministeries werken 8.000 ambtenaren.