Gezant VS naar Den Haag voor Cuba-zaak

DEN HAAG, 3 OKT. President Clinton stuurt zijn speciale Cuba-gezant voor de tweede keer op pad richting Europa. Stuart Eizenstat doet eind deze maand daarbij ook Den Haag aan voor overleg met minister Van Mierlo van Buitenlandse Zaken, zo bevestigde een woordvoerder van het department in Den Haag vandaag.

Eizenstat, oud-ambassadeur van zijn land bij de Europese Unie, is door president Clinton aangesteld om begrip te kweken bij de bondgenoten voor zijn Cuba-politiek. De zogenoemde Helms-Burtonwet waarmee Washington buitenlandse investerders in voormalige Amerikaanse bedrijven op Cuba de wacht aanzegt, is slecht gevallen in Europa. Minister Van Mierlo was begin dit jaar een van de eersten die in Washington forse kritiek leverde op de Amerikaanse aanpak.

Eizenstats eerste missie in Europa, begin september als gast van de Europese Commissie, was allerminst een succes. De Europese ministers van Buitenlandse zaken besloten dinsdag een officiële klacht in te dienen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om te proberen de wet te blokkeren. Europa is tegen de wet omdat ze vindt dat de VS niet het recht hebben buiten hun eigen grondgebied andere landen de wet voor te schrijven.

De stap kwam een beetje als een verrassing. Dezelfde EU-ministers hadden eerder besloten de zaak te laten rusten tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Een uitspraak is overigens pas nadien te verwachten.

Eizenstat reageerde teleurgesteld op het besluit, maar laat zich niet uit het veld slaan. Afgezien van Den Haag bezoekt hij ook Parijs en Rome op zijn tweede missie.(ANP)