Geen Maaskantprijs voor haven

ROTTERDAM, 3 OKT. De Rotterdam-Maaskantprijs voor architectuur wordt dit jaar niet uitgereikt. Een conflict tussen het bestuur van de stichting en de jury over de nominatie van de Rotterdamse haven, kon niet worden opgelost. De Maaskantprijs is volgens de statuten bedoeld voor personen die architectuur op een bijzondere manier onder de aandacht hebben gebracht. De kandidaat die de jury voordroeg, De Rotterdamse haven, is geen persoon, vond het bestuur.

De haven brengt internationalisering en informatisering in de praktijk en is daarom een inspiratiebron voor architecten. De prijs zou volgens de jury moeten worden uitgereikt aan vijf representatieve personen die aan de haven zijn verbonden.

De prijs, die bestaat uit 50.000 gulden, een oorkonde en een publikatie, wordt om het jaar toegekend door de Stichting Rotterdam Maaskant, een initiatief van architect Hugh Maaskant. Hij liet bij zijn dood in 1977 een fonds van een miljoen gulden na om aandacht te vragen voor architectuur, stedenbouw en landschappelijke vormgeving. Eerdere prijswinnaars waren onder meer de Stichting Wonen, de actiegroep Het Oude Westen en de architecten Aldo van Eyck en Rem Koolhaas.