Fortis in de markt voor MeesPierson

ROTTERDAM, 3 OKT. De Nederlands-Belgische bank en verzekeraar Fortis praat als enige met ABN Amro over de aankoop van MeesPierson, een zakenbank met 4.000 werknemers die nu nog eigendom is van ABN Amro. Fortis heeft vanochtend officieel de onderhandelingen bevestigd.

Naar in financiële kringen verluidt heeft de toezichthoudende Nederlandsche Bank bij Fortis aangedrongen op duidelijkheid. De centrale bank zou niet willen dat MeesPierson boven de markt blijft hangen. Dat zou slecht zijn voor haar reputatie in de branche en bij klanten.

De Nederlandsche Bank wilde vanochtend geen commentaar geven in verband met haar wettelijke geheimhoudingsplicht over haar relatie met individuele banken. Fortis zegt in een reactie dat het nieuws over haar rol in feite al op straat lag. “Het heeft dan weinig zin om er omheen te draaien”, aldus een woordvoerder.

Gisteren nog wilde Fortis niet inhoudelijk reageren op de steeds sterker wordende geruchten in financiële kringen dat zij met ABN Amro onderhandelde. Dinsdagmiddag meldde ABN Amro zelf dat zij besprekingen voerde over verkoop van MeesPierson, zonder te zeggen met wie.

Bij Fortis, dat in Nederland op de particuliere massamarkt actief is via VSB Bank en verzekeraar Amev, werkten eind vorig jaar bijna 31.000 mensen, van wie bijna 9.000 in Nederland. Fortis boekte vorig jaar een netto winst van bijna 1,3 miljard gulden. De prijs voor MeesPierson ligt ergens tussen 2 miljard en 2,5 miljard gulden, zo verwachten financiële analisten.

De vakbonden zijn “niet ongelukkig” met Fortis. T. de Leeuw den Bouter van de Dienstenbond CNV: “Als ik kijk naar het sociale klimaat bij Fortis, dan kan ik mij slechtere kandidaten voorstellen. De overlap tussen MeesPierson en Fortis is niet groot en betreft voornamelijk hogere functies, waarvoor eerder te weinig dan te veel mensen beschikbaar zijn.” H. Gorter van de Dienstenbond FNV: “We hebben liever geen buitenlandse partner en dus zijn we in dat licht niet ontevreden met Fortis als Nederlandse kandidaat.”

Fortis heeft in Nederland geen sterke positie op de markt voor (middel)grote bedrijven, maar heeft wel een effectenbedrijf. Zakenbank MeesPierson is onder meer actief op de effectenmarkt, als adviseur bij fusies en overnames en als vermogensbeheerder (18 miljard gulden onder beheer). Vorig jaar mislukte een poging om de middelgrote bank Credit Lyonnais Nederland te kopen.

Beleggingsanalist H. Hakker van de Britse zakenbank Barclays de Zoete Wedd: “Voor MeesPierson is het gunstig weer bij een kapitaalkrachtige partner terecht te komen en wel bij één waarmee niet zoveel overlap is als met ABN Amro. Voor Fortis is het een aardige aankoop, want sommige activiteiten sluiten aardig aan. MeesPierson doet veel voor vermogende particulieren en dat heeft raakvlakken met het verzekeringsbedrijf. Ook het hele vermogensbeheer van MeesPierson, dat steeds belangrijker wordt, sluit redelijk aan bij de activiteiten van Fortis. Het probleem van Fortis ligt meer bij het feit dat dochter VSB eigenlijk te klein is in de Nederlandse markt, zeker als je dat vergelijkt met de positie van de Belgische dochter ASLK in België.”

“De financiering van 2 tot 2,5 miljard gulden is wel op te brengen.”