Finse componist overleden

HELSINKI, 3 OKT. Joonas Kokkonen, de beroemdste Finse componist sinds Jean Sibelius, is gisteren op 74-jarige leeftijd in zijn huis in Zuid-Finland overleden aan een hartkwaal. Kokkonen werd vooral bekend met zijn opera De laatste verleidingen, die na de première door de Finse Nationale Opera in 1975 ook in andere Europese landen werd uitgevoerd.

In 1983 bracht de Metropolitan Opera in New York de opera. Het succes van deze opera over een dominee die verscheurd raakt tussen zijn gezin, wereldlijke genoegens en zijn geestelijke roeping, leidde ertoe dat Finland enkele jaren geleden voor het eerst een echt operatheater kreeg. Kokkonen, die werd opgeleid aan de Sibelius Academie, schreef verder vier symfonieën en andere orkeststukken en talloze koor- en kamermuziekwerken.