De Talibaan versterken hun greep op Kabul

KABUL/BRUSSEL, 3 OKT. De Talibaan, de Afghaanse militie van moslim-fundamentalistische strijders, hebben hun greep op het openbare leven in Kabul versterkt. Inwoners die de Afghaanse hoofdstad per bus willen ontvluchten, hebben te verstaan gekregen dat ze moeten blijven.

De leider van de Talibaan, mullah Mohammad Omar, heeft de internationale gemeenschap opgeroepen de nieuwe regering in Kabul snel te erkennen. Om die eis kracht bij te zetten, is de accreditatie van alle buitenlandse diplomaten ingetrokken. “Ze hebben geen bevoegdheid om (in Afghanistan) te werken”, zo liet Omar weten.

Europees commissaris Emma Bonino vindt dat de internationale gemeenschap veel scherper moet reageren op de schending van mensenrechten in Afganistan. Zij is “verbaasd” en “bezorgd” over het uitblijven van afwijzende reacties op de manier waarop de Talibaan hun extreem-fundamentalistische interpretatie van de islam aan de bevolking opleggen.

De Talibaan, die vorige week Kabul in handen kregen, hebben verordonneerd dat vrouwen niet langer buitenshuis mogen werken, dat ze alleen gesluierd over straat mogen gaan en dat mannen hun baard moeten laten staan. Bonino vindt dat de EU daartegen haar stem moet verheffen. Ze is ook verbaasd over de “opvallend milde” reactie van de VS. Indien het om Iran of Soedan zou gaan, hadden de VS niet geaarzeld hun veroordeling uit te spreken, aldus Bonino.

In Washington zei een woordvoerder dat Amerikaanse diplomaten in Islamabad, Pakistan, bezig zijn contacten te leggen met het nieuwe bewind in Kabul. Ook Amnesty International maakt zich grote zorgen over “het schrikbewind” dat de Talibaan uitoefent. Bij huiszoekingen in Kabul zouden duizend mensen gevangen zijn genomen, aldus de mensenrechtenorganisatie. Ze vreest dat velen worden gemarteld en/of vermoord. (AFP, Reuter)