Canada volgt EU inzake Cuba-wet

OTTAWA, 3 OKT. Canada heeft besloten het Europese voorbeeld te volgen en stapt ook naar de WTO, de Wereldhandelsorganisatie, om een uitspraak te krijgen over de wetgeving die de Verenigde Staten hanteren om Cuba te treffen. Washington hanteert wetten die in strijd zijn met de regels van de WTO en de Nafta, de vrijhandelsovereenkomst tussen de VS, Canada en Mexico, aldus de Canadese handelswoordvoerder Charles Larabie.

Gisteren besloot de EU om bij de WTO een procedure te beginnen in een poging om de zogenoemde Helms-Burtonwet ongedaan te maken. Deze wet stelt de VS in staat bedrijven die zaken doen met Cuba te straffen als die gebruik maken van Amerikaanse eigendommen die Cuba heeft genationaliseerd. Zowel de EU als Canada vindt dat de VS niet het recht hebben om andere landen de wet voor te schrijven buiten hun eigen grondgebied. Een uitspraak van de WTO kan zes tot acht maanden op zich laten wachten. (Reuter)