Bundesland

Geografie

De stedelijke agglomeratie Berlijn meet 38 kilometer over de noord-zuid-as en 45 kilometer in oost-westelijke richting. Het totale oppervlak van de stad is 889 vierkante kilometer (eenvijftigste van Nederland). Een kwart van dit gebied is met naaldbos bedekt. Bijna 7 procent heeft een agrarische bestemming. Berlijn ligt in vlak gebied, met het hoogste punt op 115 meter. De bebouwing is tussen de 34 en 60 meter gesitueerd. Het klimaat is continentaal: warme zomers, koude winters.

Bevolking

De stad Berlijn telt circa 3,5 miljoen inwoners, de agglomeratie 4,5 miljoen. Van alle Duitse steden heeft Berlijn het grootste aantal niet-Duitse inwoners. Van de bevolking zijn 420.000 mensen van allochtone afkomst. De meeste Neuberliner zijn Turks.

Politiek

Berlijn is een van de drie Duitse 'stadstaten' en vormt een van de zestien deelstaten van de Bondsrepubliek Duitsland. De burgemeester van Berlijn fungeert als regeringsleider (Regierende Burgermeister). De post wordt bekleed door de CDU'er Eberhard Diepgen. De regeringscoalitie wordt gevormd door CDU en SPD. Brelijn heeft een parlement (Abgeordnetenhaus) met 206 leden: 87 CDU, 55 SPD, 34 PDS en 30 Bundnis 90/Grunen. Berlijn is opgedeeld in verschillende 'Bezirke' met gemeentelijke bestuursautonomie