BIJNA KIP TANDOORI

Om echt tandoori te maken moet u beschikken over een tandoor, oftewel een traditionele (oorspronkelijk Zuid-)Indiase oven van klei. Op de bodem van deze vaasvormige oven worden hete kolen geschept. Dan rijgt men gemarineerde kip aan een spies en hangt die in de oven.

Deze methode kunt u niet in uw eigen oven of op de barbecue kopiëren, maar toch komt u met dit recept aardig in de buurt, of, zoals de Amerikanen zeggen “It's a genuine imitation of the real thing”. In India gebruikt men in tandoori altijd kleurstof, maar die kunt u desgewenst weglaten omdat hij niet van invloed is op de smaak.

Voor zes personen:

2 kleine maïskippen, in porties verdeeld

2,5 deciliter roeryoghurt

10 tenen knoflook, gepeld

1 stuk verse gember van circa 7 centimeter, geschild en in plakjes van 1 centimeter gesneden

1 dessertlepel gemalen komijn

1 verse rode of groene chilipeper, in de lengte gehalveerd en ontzaad

1 dessertlepel zout

royale snuf saffraandraadjes, in 2 theelepels heet water geweekt

6 druppels gele kleurstof (desgewenst)

3 druppels rode kleurstof (desgewenst)

Doe de stukken kip (u kunt de rugstukken desgewenst voor een bouillon bewaren) in een ruime schaal. Doe de yoghurt, knoflook, plakjes gember, komijn, chilipeper, het zout en de saffraan in een keukenmachine of blender. Meng de gele kleurstof met de rode tot oranje. Doe dit mengsel in het yoghurtmengsel en draai tot een gladde puree. Giet het mengsel over de kip, dek af en zet 24 uur in de koelkast.

Neem de stukken kip uit de marinade en leg ze op een barbecuerooster boven met as bedekte houtskool. Grilleer de stukken kip onder regelmatig draaien tot ze gaar zijn.