Beursintroductie ASLK uitgesteld

Een beursintroductie van het aandeel van 24,8 procent van de Belgische overheid in de bank ASLK is voorlopig uitgesloten. Daarvoor is het volgens de Belgische minister van Financiën Maystadt op de beurs van Brussel momenteel te druk. Zo brengt het Gemeentekrediet brengt nu een deel van zijn aandelen naar de beurs. Verder breidt de Generale Bank zijn kapitaal uit met ruim 10 procent.

Bij de presentatie van de Belgische begroting bleek dat de regering-Dehaene de staatsschuld wil terugdringen door onder meer belangen in banken en telecombedrijf te verkopen. De overheid heeft een belang van 24,8 procent in de Algemene Spaar- en Lijfrentekas (ASLK). Dat wil de staat op termijn te gelde maken.

Een directe verkoop van het overheidsbelang aan Fortis is ook een optie. Vervolgens kan Fortis een deel van het nieuw verworven belang op een gunstig moment weer naar de beurs brengen. De overheid kan dan profiteren van eventuele koerswinst.

De Nederlands/Belgische bankverzekeraar Fortis heeft al een economisch belang van 49,9 procent in ASLK. Bij de aankoop hiervan verkreeg het concern bovendien volledige zeggenschap over de Belgische bank.