Beurs stap terug ondanks record op Wall Street

AMSTERDAM, 3 OKT.De Amsterdamse effectenbeurs nam vanmorgen een adempauze. Het AEX-koersgemiddelde stond vanmorgen rond het middaguur op 580,39 punten, een verlies van 1,52 in vergelijking met het slotrecord van gisteren.

AMSTERDAM “Het is afwachten na alle klappers”, zegt een handelaar. De beurs kwam gisteren voor het eerst boven de grens van 580 punten. ABN Amro en KPN boekten toen forse winst. “Vooral uit de particuliere hoek was de vraag groot”, aldus de handelaar. “Het was kopen, kopen en nog eens kopen.”

ABN Amro en KPN zetten vandaag beide de opmars voort, al was het in bescheiden mate. ABN Amro, dat dochter MeesPierson wil verkopen aan Fortis Amev, won 40 cent op 97,20 gulden. Fortis won drie dubbeltje op 52,40 gulden. Het aandeel KPN ging omhoog met een dubbeltje tot 60,70 gulden. Het post- en telecommunicatiebedrijf heeft een bod gedaan op het Australische TNT.

De randvoorwaarden voor een stijging van de beurs waren vanmorgen aanwezig. Zo eindigde het Dow Jones-koersgemiddelde op een recordslot en steeg de koers van de dollar met ongeveer een halve cent. De obligaties bleven daarentegen onveranderd. Elders in Europa waren de effectenmarkten kalm. Ook Vendex was in trek met een koerswinst van 1,10 gulden op 69,60.

De zwakke positie van de mark heeft de dollar op de internationale valutamarkten naar de hoogste koers van de laatste drie maanden geduwd. Ook tegenover de gulden boekte de Amerikaanse munt winst. De dollar noteerde omstreeks het middaguur een koers van 1,7187 gulden tegenover een slotkoers van 1,7130 gisteren.

De Duitse mark ondervindt nog steeds de druk van de optimistische verwachtingen die de financiële markten hebben over de vooruitzichten voor de Economische en Monetaire Unie. Beleggers investeren meer en meer in de Franse frank, de Italiaanse lire en de Spaanse peseta.

NEW YORK Na het record van dinsdag heeft de effectenbeurs van New York gisteren opnieuw een hoogtepunt bereikt. Het Dow Jones-koersgemiddelde van de dertig belangrijkste fondsen kwam uit op het record van 5933,97. Dat is 29,07 punten meer dan op de voorgaande dag. De hele dag stond de graadmeter op winst. De omzet bedroeg 441 miljoen aandelen.

De gang van zaken was een voortzetting van die van dinsdag, toen de Amerikaanse centrale-bankpresident Alan Greenspan verklaarde dat er van de inflatie in zijn land voorlopig geen gevaar te duchten valt.

Recente economische gegevens wijzen op een tragere groei en een matige inflatie. Een renteverhoging om de groei in te dammen en de inflatie te beteugelen lijkt dan ook niet nodig te zijn.

TOKIO De beurs van Japan was nauwelijks onder de indruk van het nieuwe record van het Dow Jones-koersgemiddelde in New York en evenmin van de opmars van de dollar. Het Nikkei-koersgemiddelde van de belangrijkste 225 aandelen verloor 167,10 punten op een slot van 21.297,96, een daling van 0,78 procent.

Handelaren in Tokio verwachten dat de trend de komende tijd verder neerwaarts zal zijn. Het koersgemiddelde zou weer onder de grens van 21.000 punten terechtkomen. “De aandacht van marktspelers gaat nu meer uit naar de politiek”, aldus een handelaar die doelde op de parlementsverkiezingen van 20 oktober.