'Benzine in Duitsland duurder'

WASHINGTON, 3 OKT. Minister Zalm (financiën) heeft goede hoop dat Duitsland in navolging van Nederland de accijnzen op benzine zal verhogen. De Nederlandse bewindsman sprak eerder deze week met zijn Duitse collega, Theo Waigel, over de kwestie. “Het is niet hopeloos,” aldus Zalm die verder niet in bijzonderheden wil treden. De bewindsman maakte zijn opmerkingen in de wandelgangen van de jaarvergadering van IMF en Wereldbank in Washington.

In de plannen van de Nederlandse regering gaat de accijns op benzine volgend jaar met 11 cent omhoog. De verhoging is echter afhankelijk gemaakt van wat de buurlanden doen, dit in verband met de effecten voor pomphouders in de Nederlandse grensstreek. België maakte eerder deze week een verhoging van de benzine-accijns met 10,8 cent bekend.

“Dat komt aardig in de buurt van onze verhoging,” aldus Zalm. Met name Zalms partij, de VVD, is weinig enthousiast over een eventuele accijnsverhoging, onder meer wegens de effecten in de grensstreek. De VVD zal volgens Zalm “minder ongerust” nu het niet is uitgesloten dat Duitsland meedoet.