Belgisch uitzendbureau start in Nederland

Het Belgische uitzendbureau Creyf's maakt de stap naar Nederland. De onderneming heeft de Nederlandse keten Van den Boom met twaalf vestigingen in Brabant overgenomen. “Het is wel prettig om in de achtertuin van onze Nederlandse collega's te zitten”, zegt algemeen directeur M. van Hemele.

Creyf's noemt de acquisitie vooral van strategisch belang. De Nederlandse uitzendmarkt is volgens de Belgische onderneming bijna twee keer zo rendabel als de Belgische en de vooruitzichten zijn uitstekend. Sinds 1994 heeft de Belgische beursgenoteerde onderneming zijn activiteiten uitgebreid met een reeks overnames.

In de Belgische uitzendbranche staan de marges flink onder druk. Vendex-dochter Vedior ASB ontketende volgens Van Hemele eerder “een zeer zware prijzenoorlog”, waarmee de Nederlandse onderneming een flink marktaandeel in België heeft verworven. Creyf's handhaaft de naam Van den Boom en wil op korte termijn zeker zeven nieuwe vestigingen openen, allemaal in Brabant. Van den Boom - met Den Bosch als uitvalsbasis - realiseerde vorig jaar een omzet van 18,4 miljoen.

De Belgische onderneming is het tweede buitenlandse uitzendbureau dat in korte tijd zijn oog laat vallen op Nederland, waar bedrijven als Randstad, Vedior ASB en Content snel groeien en hoge rendementen behalen. De Amerikaanse uitzendreus Interim kreeg vorige week in Nederland vaste grond aan de voeten met de overname van zes kantoren in het noorden van het land. Van de buitenlandse spelers hebben met name Manpower en Adia, respectievelijk met 90 en 82 kantoren, een sterke positie in Nederland.