Aung San Suu Kyi

Foto: RANGOON - De politie in Rangoon, de hoofdstad van Birma, houdt nog steeds de toegangswegen geblokkeerd tot de woning van oppositieleidster (en Nobelprijswinnares) Aung San Suu Kyi. Aanhangers van haar verboden Nationale Liga voor Democratie (NLD) wilden afgelopen weekeinde een congres houden.

Ondanks de blokkades slaagde Suu Kyi er gisteren in een persbijeenkomst te houden in haar huis. Ze zei onder andere dat de afgelopen dagen meer dan 800 partijgangers en sympathisanten zijn opgepakt, een hoger aantal dan tot dusver door de militaire autoriteiten is toegegeven. Gisteren maakten de dezen bekend dat inmiddels 163 NLD-activisten zijn vrijgelaten van de meer dan vierhonderd, die eind vorige week en afgelopen weekeinde “tijdelijk” werden gevangen gezet. Volgens het militaire bewind zou het doorgaan van het congres de “stabiliteit” in Birma hebben bedreigd. Om die reden zou de regering hebben ingegrepen “om onrust te voorkomen”.Suu Kyi heeft bij de Europese Commissie in Brussel aangedrongen op sanctie-maatregelen tegen Birma wegens kinderarbeid en slavenarbeid in het land. Suu Kyi doet die oproep in een op video opgenomen interview, die het land is uitgesmokkeld en die afgelopen maandag werd getoond tijdens een hoorzitting in Brussel. (Foto Reuter)