'Actie nodig tegen goklust op Curaçao'

ROTTERDAM, 3 OKT. Op Curaçao heeft het gokken dusdanige vormen aangenomen dat twee vrouwelijke parlementariërs er actie tegen willen ondernemen. De bewoners van het eiland geven jaarlijks bijna 300 miljoen gulden uit aan gokken. Daar komt naar schatting nog 150 miljoen gulden bij van tal van illegale loterijen.

Michelle Capriles en Magali Jacoba, beiden van de regeringspartij PAR (Partij voor een Geherstructureerde Antillen) willen een halt toeroepen aan de gokverslaving. Dat wordt geen gemakkelijke taak. Op een bevolking van ruim 155.000 personen doet 57 procent regelmatig mee aan kansspelen. Daaraan wordt, alleen in het legale circuit, jaarlijks per persoon ruim 4000 gulden uitgegeven.

Capriles en Jacoba vinden dat vooral moet worden opgetreden tegen de verslaafden. Die maken volgens het onderzoek ruim vier procent van de gokkers uit, ruim 3500 personen. De meesten zijn echter minimumloners en bijstandtrekkers. De verslaving brengt sociale problemen met zich mee: kinderen worden verwaarloosd, in veel gevallen gaat het karige inkomen op aan gokken. Het gaat bij Capriles en Jacoba erom dat er limieten worden gesteld aan het casinobezoek, opvang wordt geboden aan kinderen van gokverslaafden en de laatsten voorlichting en begeleiding wordt verschaft ten aanzien van de besteding van het budget.

De twee parlementariërs sturen de bevindingen van de onderzoeken naar politieke partijen die daar hun visie op moeten geven. De regering moet dan concrete stappen nemen om de goksverslaving tegen te gaan. (ANP)