A. Vogel 1903-1996; 'Nestor' fytotherapie

ROTTERDAM, 3 OKT. De 'pionier van de moderne geneeswijze', de Zwitserse dr. Alfred Vogel is dinsdag in zijn woonplaats Fensisberg overleden op 93-jarige leeftijd, zo heeft het Elburgse bedrijf Biohorma dat de Vogelprodukten levert, bekend gemaakt.

De auteur van het boek 'De Kleine Dokter', dat in 1960 voor het eerst in Nederland te koop was en in elf talen is verschenen, genoot volgens het bedrijf de reputatie van 'nestor van de fytotherapie' in Europa, een kwalificatie die hem is verleend door ene professor Wagner in München. Vogel heeft de fytotherapie (kruidengeneeskunde) en de homeopathie in brede lagen van de bevolking populair gemaakt, meent Biohorma. Hoewel hij zelf geen medische opleiding had genoten, voerde hij wel de doctorstitel die hem 'honoris causa' was geschonken door de Universiteit van California in Los Angelos. Het voeren van die titel werd in het begin van de jaren tachtig betwist door de VARA, die een oordeel vroeg aan de Reclame Code Commissie. Vogel werd daarbij door de Vereniging tegen Kwakzalverij vergeleken met Dr. Oetker, die “op de pudding en de pannekoeken is gepromoveerd”.

Vogel heeft zich wel omringd met een naar eigen zeggen “internationale staf van wetenschappelijke onderzoekers, artsen en apothekers”, die zijn levenswerk zullen voortzetten, maar er tot dusverre nooit in zijn geslaagd de werkzaamheid van Vogels produkten aan te tonen en daarover te publiceren in literatuur van enig gezag. Net als de homeopathie is de medische benadering van Vogel, die expedities ondernam naar Noord-, Midden- en Zuid-Amerika en Australië, altijd omstreden geweest. In 1982 maakte cabaretier en natuurliefhebber Ivo de Wijs nog korte metten met de medicinale werking van “stiereballen, kattevellen, bevergeil, slakkenstroop, thee van walnoottussenschotten” en andere produkten van Vogel. Het produkt Echinaforce, dat volgens de producent een algehele verhoging van de weerstand teweeg brengt, is niettemin een succesnummer van de eerste orde bij de 'handverkoop' van de apotheker.

In een reactie op Vogels overlijden stelt de secretaris van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, de Heerenveense apotheker H. de Vries, die in het verleden meermalen Vogels praktijken heeft bestreden: “Het overlijden van zo iemand is natuurlijk altijd triest, maar hij heeft een mooie, welgevallige leeftijd bereikt. In Zwitserland behoort zo'n gezond, gezellig en vooral welvarend leven natuurlijk ook tot de goede mogelijkheden. Maar wij staan natuurlijk niet te juichen bij 's mans verscheiden. Dat deden we ook niet toen Nico Haak met zijn bio-regulator het leven liet.” De Vries acht het echter onwaarschijnlijk dat zijn vereniging komende zaterdag, tijdens de jaarvergadering enige tijd stilte in acht zal nemen bij het heengaan van Dr. Vogel.