Zeven jaar cel geëist voor serie roofovervallen

ARNHEM, 2 OKT. Zeven jaar gevangenisstraf eiste officier van justitie M. Pomper gisteren voor de Arnhemse rechtbank tegen een inwoner van Amsterdam. Hij achtte de verdachte medeplichtig aan de roofoverval op het Geldnet-filiaal in Duiven, op 23 september 1995, waarbij een Geldnet-medewerker werd gedood. Ook aan een aantal andere overvallen zou de man volgens de officier hebben meegedaan.

Er zouden gisteren in totaal drie mannen voorkomen op verdenking van betrokkenheid bij de overval op de Duivense Geldnet-vestiging, waarbij 8,8 miljoen gulden werd buitgemaakt. Maar de Amsterdammer was de enige die voor de rechter verscheen. Een andere hoofdverdachte, een inwoner van Arnhem die bij Geldnet werkte en tijdens de overval zijn collega neerschoot, zal later moeten voorkomen, omdat gisteren de rapportage van het Pieter Baan Centrum nog niet gereed was. De belangrijkste verdachte, een inwoner van Vinkeveen die gezien wordt als leider van de bende overvallers, zal naar verwachting rond 15 oktober moeten voorkomen.

De politie hield in april en mei dertien mensen aan in diverse steden. De Vinkevener werd opgepakt in zijn inderhaast gekochte villa in Spanje. Tien verdachten zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden.

In april 1995 ontsnapte de Zwolse vestiging van geldtransporteur Geldnet aan een overval, zo bleek tijdens de terechtzitting. Vijf mannen stonden, gewapend met een machinegeweer, vuistvuurwapens en handgranaten, bij het bedrijf aan de Potgieterssingel. Het kwam niet tot een overval omdat de vijf het te druk vonden in de omgeving van de vestiging. “Het was een spectaculaire armada, een tot de tanden bewapende vloot van auto's”, aldus Pomper.

Gisteren was er alleen de Amsterdammer, die verdacht wordt van medeplichtigheid aan de bijna-overval in Zwolle, aan een overval op een geldtransportbedrijf op Schiphol (waarbij in maart vorig jaar bijna vier miljoen gulden werd buitgemaakt) en aan de overval in Duiven.

De Amsterdammer zou aan die overval meedoen, maar trok zich terug nadat hij de overval had helpen voorbereiden. Hij vond het voor hem persoonlijk niet veilig genoeg om mee te doen, omdat hij in de weken voor de overval vaak van zijn - door de politie te traceren - semafoon gebruik had gemaakt.

Voor zijn bemoeienissen kreeg hij na afloop 350.000 gulden van de overvallers. Aan de overval op Schiphol hield hij in totaal 850.000 gulden over. Waar dat geld was gebleven, wilde rechter J. den Tonkelaar weten. Het was opgegaan, zei de Amsterdammer, aan “drugs, stappen en gokken”. De man was verslaafd aan cocaïne en gebruikt sinds zijn vroege jeugd grote hoeveelheden alcohol.

Vooral de overval op Schiphol verbaasde de rechter. De Amsterdammer had met drie anderen een overval beraamd op een geldtransportbedrijf, dat geld uit vliegtuigen ophaalde en het in een kluis in de eigen loods op de luchthaven bracht. De vier reden in een gestolen auto naar de loods, waarna twee te voet verder gingen. Ze zwaaiden naar de portier, liepen naar binnen en bedreigden de twee medewerkers van het bedrijf die juist het geld in de kluis wilden laden.

De Amsterdammer wachtte achter het stuur van de vluchtauto en zag de twee binnen een halve minuut terugkeren met tassen vol geld. De man reed de auto naar een wegrestaurant, waar de vier met het geld in een gereedstaand busje stapten. Ze waren echter zo zenuwachtig, dat ze allemaal achterin stapten en ruzie kregen over wie er nu eigenlijk moest rijden.

De uitspraak is op 15 oktober.