Wouter Couzijn

Twee jeugdige Nederlanders zijn tijdens de internationale wedstrijd van jonge onderzoekers in Helsinki in de prijzen gevallen. Wouter Couzijn (18) uit Heiloo kreeg de eerste prijs ter waarde van 5.000 ecu (ruim 10.500 gulden) en een ereprijs. Edwin Dertien (17) uit Drachten kreeg een ereprijs.

Couzijn, student elektrotechniek aan de Technische Universiteit in Delft, kreeg zijn prijzen voor de robot 'Locator' die met behulp van infraroodzenders van satellieten voortdurend weet waar hij zich bevindt. De ereprijs houdt een bezoek in aan de feestelijke uitreiking van de Nobelprijzen in december 1996 in Stockholm. Dertien, leerling uit de zesde klas van het vwo, maakte een robot die in een gebouw beginnende brandjes weet op sporen en te blussen. Zijn ereprijs omvat een reis naar Londen en deelname aan het veertiendaagse Youth International Science Forum (internationaal wetenschapsforum voor jongeren).