Wijers eist plan van Samsung voor overname Fokker

ROTTERDAM, 2 OKT. Minister Wijers, op werkbezoek in Zuid-Afrika, is somber gestemd over de kans dat het Zuidkoreaanse Samsung Fokker overneemt. Hij bevestigt de uitspraak van de Fokker-curatoren dat er weinig schot in de zaak zit. “Maar ik kan pas praten in het kabinet als ik weet over welke financiële bedragen we het hebben en wat een businessplan voor de werkgelegenheid te bieden heeft. Maar zolang er geen plan is kan ik niks”, aldus Wijers.

De minister zei afgelopen vrijdag nog een brief naar de Fokker-curatoren te hebben gestuurd waarbij hij zijn positie heeft uitgelegd. “Ik heb getracht een aantal mogelijke misverstanden uit de weg te ruimen en heb me te allen tijde bereid verklaard tot rechtstreeks overleg met Samsung.”

Ook bij machinebouwer Stork, eigenaar van de onderhouds- en serviceonderneming Fokker Aviation, overheerst somberheid over de doorstart van Fokkers vliegtuigbouw onder leiding van Samsung.

Storks bestuursvoorzitter J. Hovers bevestigde vanochtend dat de kans wel erg klein wordt. “De tijd begint wel heel erg te dringen want de pijplijn van Fokkers toeleveranciers begint langzaam leeg te lopen. Uiteindelijk is het simpelweg onmogelijk om nog vliegtuigen te assembleren. Zelfs als je het nu eens zou worden heb je nog heel veel tijd nodig om allerlei zaken te regelen. Ik kan dus niet anders dan somber zijn.”

Voor Stork, dat in principe bereid is voor 15 procent deel te nemen in een nieuw Fokker, geldt volgens topman Hovers hetzelfde als voor minister Wijers: “Wij zijn bereid tot een participatie want een nieuw Fokker is een potentieel belangrijke klant van Fokker Aviation. Maar Samsung heeft nog geen businessplan. Als je geld in zo'n doorstart steekt heb je toch zo'n plan nodig. Je wilt bij voorbeeld wel weten of er een gezonde balans onder het geheel ligt.”

Directeur K. Blekxtoon van Stork International, die deel uitmaakt de Nederlandse economische delegatie in Zuid-Afrika, zei gisteren dat Samsung “een groot aantal eisen” stelt aan de overname van Fokker terwijl de Koreanen daar zelf maar weinig kapitaal tegenover stellen.

De curatoren van het failliete Fokker zeiden gisteren te betreuren dat ze er vooralsnog niet in geslaagd zijn een goede, rechtstreeks dialoog tot stand te brengen tussen Economische Zaken en Samsung. Ze beamen dat er communicatiestoornissen zijn maar zeggen dat zij zich “maximaal inspannen om partijen op één lijn te krijgen”.