VVD blijft populair ondanks Bolkestein

DEN HAAG, 2 OKT. De VVD lijdt electoraal niet onder het rumoer dat is ontstaan over partijleider Bolkestein. De VVD zou met 43 zetels veruit de grootste partij worden als er nu Kamerverkiezingen zouden worden gehouden. Dit blijkt uit een opiniepeiling van het bureau Inter/View die vorige week werd gehouden. Wel is het vertrouwen van de kiezers in Bolkestein flink gedaald.

De VVD-leider geniet nu bij 32 procent van de kiezers vertrouwen. In de week voordat hij in opspraak raakte was dat nog 43 procent. Het vertrouwen in Bolkestein van de VVD-stemmers is met 77 procent echter ongewijzigd. Bolkesteins vermeende belangenverstrengeling kwam ter discussie te staan na de onthulling van het programma Netwerk dat hij als commissaris van het farmaceutische bedrijf MSD direct minister Borst (Volksgezondheid) had benaderd om de belangen van het bedrijf te behartigen.

De PvdA zou nu bij verkiezingen 35, het CDA 29, en D66 20 zetels in de Tweede Kamer behalen. De VVD zou een winst boeken van 12 zetels ten opzichte van hun huidige zetelaantal. De PvdA zou twee zetels inleveren, het CDA vijf en D66 vier. GroenLinks zou vijf zetels winnen en daarmee op tien uitkomen. De Ouderenpartijen verdwijnen uit de Kamer. De SP zou van twee naar drie zetels gaan. CD en de kleine christelijke partijen SGP, RPF en GPV blijven gelijk.

Het vertrouwen in het kabinet is gedaald, van 49 naar 45 procent. De VVD-stemmers hebben met 62 procent het meeste vertrouwen in het kabinet, gevolgd door D66 (54 procent) en de PvdA (48 procent). Van de CDA-stemmers heeft 49 procent vertrouwen in het kabinet-Kok. Het vertouwen van de kiezers in PvdA-fractievoorzitter Wallage daalde in dezelfde periode als bij Bolkestein van 46 naar 42 procent. D66-fractieleider Wolffensperger bleef op 37 procent. CDA-leider Heerma steeg van 24 naar 28 procent. Uit de peiling van het onderzoeksbureau Nipo blijkt dat de kiezers Bolkestein momenteel van alle partijleiders het laagste rapportcijfer geven, een 5. Premier Kok (PvdA) krijgt het hoogste cijfer, een 6,9. Van Mierlo (D66) en Rosenmöller (GroenLinks) een 6,1 Heerma (CDA) een 5,5.