VS sturen 5000 soldaten naar Bosnië

WASHINGTON, 2 OKT. De Verenigde Staten sturen vijfduizend troepen uit Duitsland naar Bosnië om de terugtrekking van de internationale vredesmacht IFOR te begeleiden. Deze beschermingseenheid blijft vervolgens tot maart volgend jaar in Bosnië. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft dat gisteren gezegd.

Volgens de woordvoerder dient de troepenmacht louter en alleen ter bescherming van de 15.000 Amerikaanse die deel uitmaken van de vredesmacht IFOR in Bosnië soldaten en die zich vanaf 20 december in versneld tempo uit het land zullen terugtrekken.

De maatregel om 5000 soldaten tot maart in Bosnië te houden zal zeker tot vragen leiden van Republikeinse afgevaardigden in het Amerikaanse congres, omdat Clinton eerder heeft beloofd dat alle Amerikaanse troepen eind dit jaar uit Bosnië zouden zijn teruggetrokken. De NAVO heeft vorige week de militaire staf van het bondgenootschap de opdracht gegeven plannen te maken voor een vervolgmacht op IFOR. De VS hebben nog niet besloten deel te nemen aan een dergelijke macht. Een aantal politici in de VS vreest dat de 5000 troepen die op korte termijn naar Bosnië vertrekken, daar ook na maart zullen blijven.

Volgens de woordvoerder van het ministerie van Defensie is daarover nog geen enkel besluit te verwachten. Volgens hem zullen over enkele dagen de plannen die door de militaire staf van de NAVO zijn gemaakt kunnen worden voorgelegd aan de politieke leiding.

De Amerikaanse gezant voor Bosnië John Kornblum zal dit weekeinde in Sarajevo de inwijding van het nieuwe parlement bijwonen. Hij zal voor de bijeenkomst in Zagreb overleggen met president Tudjman van Kroatië. (Reuters)