Schuldenlast van Olivetti loopt op

ROME, 2 OKT. De netto-schuldenlast van het Italiaanse computer- en telecommunicatiebedrijf Olivetti is deze zomer in twee maanden tijd bijna verdubbeld. Eind augustus bedroeg de totale schuld 2,4 biljoen lire, bijna 2,9 miljard gulden.

Op de beurs in Milaan hebben de aandelen Olivetti gisteren bijna zes procent verloren. Behalve deze explosie van de schulden speelt ook een rol de aanhoudende onzekerheid over de halfjaarcijfers die Olivetti heeft bekendgemaakt. Daarin meldde het bedrijf over de eerste zes maanden van dit jaar een brutoverlies van 440 miljard lire bij een omzet van 4,2 biljoen lire. Op verzoek van de beurscommissie Consob heeft Olivetti een overzicht gepresenteerd van zijn schuldenlast. Op 30 juni bedroeg die nog 1,3 biljoen lire. Op 31 augustus was die gestegen naar 2,4 biljoen lire.

Gisteren heeft het zogeheten college van sindaci, dat toezicht moet houden op de boeken, een rapport vrijgegeven met een lange reeks vraagtekens bij de boeken van Olivetti. Het bedrijf is er niet in geslaagd de twijfel daarover weg te nemen die vorige maand is gerezen. Eerst werd president en grootaandeelhouder Carlo De Benedetti na achttien jaar aan de top gedwongen zijn functie neer te leggen door managing director Francesco Caio. Even later stapte een van Caio's mensen op met de suggestie dat er met de cijfers was geknoeid. En twee weken daarna pleegde De Benedetti een tegencoup door Caio tot opstappen te dwingen. De nieuwe managing director is Roberto Calannino, die wordt beschouwd als een vertrouweling van De Benedetti.

Calannino zou morgen aan analisten en beleggers zijn strategie presenteren. Hoewel De Benedetti zich steeds heeft verzet tegen het afstoten van de divisie personal computers, die zwaar verlies lijdt, valt daar volgens veel analysten niet aan te ontkomen. In zijn overzicht van de schuldenlast schreef het bedrijf dat op korte termijn “consistente activiteiten en deelnemingen die niet strategisch zijn” zullen worden afgestoten.

    • Marc Leijendekker