Plan Organon om R&D te bundelen

OSS, 2 OKT. Organon in Oss, één van de farmaceutische poten van het chemie-concern Akzo Nobel, gaat zijn onderzoeksafdeling reorganiseren. De geneesmiddelenfabrikant gaat het onderzoek naar middelen tegen depressie en psychose weghalen uit Oss en concentreren in het Schotse Newhouse. Per saldo blijft de werkgelegenheid gelijk, omdat de grote vestiging in Oss deels het werk overneemt van de onderzoekers in Frankrijk, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt.

De research op de gebieden gyneacologie, reuma en trombose blijven in Oss en worden verder uitgebreid. Organon houdt het er op dat “de werkgelegenheid in de research eerder zal toe- dan afnemen”. De vakgroep chemie en energie van de industrie- en voedingsbond CNV heeft al laten weten snel afspraken te willen maken met de leiding van het bedrijf over “een verantwoord sociaal plan” voor de werknemers in Oss. Door de verplaatsing van het depressie-onderzoek naar Schotland zijn volgens de bond in Oss zestig arbeidsplaatsen in het geding gekomen. De bond wil snel duidelijkheid over de gevolgen voor dat personeel. Op het eerste gezicht lijken die banen niet in gevaar omdat het personeel mag meeverhuizen, dan wel een andere baan krijgt aangeboden. De CNV wil die toezeggingen echter zwart op wit zien. “Daarnaast willen wij afspraken maken over om-, her-, en bijscholing van het personeel om zo een soepele overgang naar andere onderdelen van het Akzo Nobel-concern te garanderen,” aldus de bond.

Organons afdeling in Frankrijk, waar circa veertig mensen werken, sluit de deuren, omdat de vestiging volgens het bedrijf te klein is geworden. Toenemende investeringen in kennis en faciliteiten vragen onderzoeksorganisaties van voldoende omvang. “We willen naar een organisatie waarin niet iedere vestiging alles doet”, aldus een woordvoerster. Het 'stroomlijnen' van de onderzoeksafdeling is dus geboden, meent Organon. Nieuwe technologieën en onderzoeksmethoden, zoals combinatorial chemistry, gentherapie en robotisering bieden perspectief op nieuwe en betere geneesmiddelen, stelt Organon. De technieken zijn echter te duur om op verschillende, kleine lokaties toe te passen. “Die nieuwe technologieën vergen forse investeringen in kennis, technologie en apparatuur, zowel bij Organon zelf als door samenwerkingscontracten met externe, gespecialiseerde researchondernemingen,” aldus Organon.

Bij de onderzoeksafdeling van Organon in Oss werken circa 750 mensen. De Brabantse stad wordt nu het centrum voor gynaecologie, reuma en trombose.

De Industrie- en Voedingsbond CNV wil snel afspraken over een sociaal plan, maar meent tegelijkertijd dat de werkgelegenheid van de 60 betrokken werknemers niet in gevaar lijkt te zijn.