Overnames en VS stuwen beurs tot recordhoogte

AMSTERDAM, 2 OKT. Overnames maakten KPN en Hoogovens vanmorgen tot uitschieters op de Amsterdamse effectenbeurs. Het record, gisteren, van Wall Street stuwde ook het Damrak tot ongekende hoogte. De AEX noteerde rond het middaguur een winst van 4,39 punten op 581,32.

AMSTERDAM Het was een tussentijds record voor het AEX-koersgemiddeld van belangrijkste aandelen. Het oude slotrecord, 576,96 punten, dateert van afgelopen maandag.

Ook de effectenbeurs van Londen is op weg naar een record. Het FTSE-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen brak direct na de opening door de grens van vierduizend punten en wist zich gedurende de ochtend boven dit niveau te handhaven.

KPN koopt het Australische miljardenbedrijf TNT voor 2,7 miljard gulden. Het telecommunicatie- en postbedrijf was vanmorgen de sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van 2,10 gulden op precies 61 gulden.

Hoogovens bevestigde vanmorgen dat het een deel van het Belgische staalconcern Boël wil overnemen. Die stap werd gewaardeerd door de beleggers. Hoogovens boekte een winst van 1,50 gulden op 64,20 gulden.

ABN Amro profiteerde van het besluit tot verkoop van de zakenbank MeesPierson. Handelaren speculeren op een forse boekwinst. ABN Amro boekte een winst van 1,60 gulden op precies 96 gulden. Concurrent Fortis die volgens sommige geruchten geïnteresseerd is in MeesPierson, ging bescheiden omhoog, met vier dubbeltjes naar 51,80 gulden. ING boekte een winst van 50 cent op 53,60 gulden.

Polygram leverde ondanks de vriendelijke markt fors in. Beleggers vrezen tegenvallers in de cd-verkoop. Wegener zou ook al op dat gebied last hebben van tegenvallers, zo werd gefluisterd op de vloer. Polygram liet 1,60 gulden liggen op 94,20 en was daarmee de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Aalberts Industries profiteerde van een grote Duitse overname. Ondanks de aangekondigde emissie boekte het bedrijf een winst van 6 gulden op 186 gulden.

Op de internationale valutamarkten zorgde het bod in contanten van omgerekend 2,7 miljard dat KPN heeft gedaan op de Australische expediteur TNT voor onrust. De Australische dollar noteerde vanmorgen 1,3620 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,3540 gulden gisteren.

De Amerikaanse dollar onderging vanmorgen op de Europese valutamarkten weinig verandering. Rond het middaguur noteerde de Amerikaanse munt in Amsterdam een koers van 1,7098 in vergelijking met een slot van 1,7120 gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren opnieuw een record gevestigd. Het Dow Jones-koersgemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen sloot voor de eerste keer in de geschiedenis boven de grens van 5900 punten, op 5904,90. Dat betekende een stijging van 22,73 punten. Het oude record, 5894,74, dateert van 23 september.

Een van de aanleidingen voor de stijging waren uitlatingen van Alan Greenspan, voorzitter van het stelsel van centrale banken in de VS, dat hij niet bang is voor inflatie. Die uitspraak deed hij in een gesprek met de Australische minister van financiën.

TOKIO De effectenbeurs van Japan herstelde vanmorgen van koersverliezen eerder op de dag. Het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen, dat eerder op de dag in de min was gedoken, sloot met een winst van 35,63 punten op 21.498,60.