Nominaties voor Booker Prize 'voorspelbaar'

LONDEN, 2 OKT. Vier van de zes schrijvers die gisteren werden genomineerd voor de prestigieuze Britse Booker Prize hebben al eerder op de nominatie gestaan om de prijs te winnen. Daarom klagen de critici vandaag in Britse kranten dat de keuze van de jury 'populistisch', 'voorspelbaar' en 'weinig avontuurlijk' is.

Koploper is Beryl Bainbridge die al drie keer eerder - in 1973, 1974 en 1990 - doordrong tot de laatste zes. Dit keer is ze uitverkoren met haar roman over de rampzalige reis van de Titanic Every man for himself. Andere schrijvers die al eerder op de nominatie stonden, zijn Graham Swift (nu met Last Orders), Margaret Atwood (met Alias Grace) en Rohinton Mistry (met Fine Balance). De lijst wordt gecompleteerd door Shena Mackay (met The Orchard on Fire) en Seamus Deane (met Reading in the Dark).

De jury moest kiezen uit een selectie van 122 boeken. Volgens juryvoorzitter Carmen Callil was het niveau dit jaar bijzonder hoog. Vorig jaar vond de jury het peil zo laag dat ze met vijf nominaties volstond. Uiteindelijk won The Ghost Road van Pat Barker.

Favoriet bij de bookmakers is Beryl Bainbridge, op de voet gevolgd door Graham Swift en Margaret Atwood. De dichter Seamus Deane, die met Reading in the Dark als romanschrijver debuteerde, wordt als een gevaarlijkse outsider beschouwd. Wie van de zes de Booker Prize wint, wordt 29 oktober bekend.