N-Korea organiseert eerbetoon chef Nigeria

ABUJA, 2 OKT. Noordkoreanen waren gisteren verantwoordelijk voor het grootscheepse eerbetoon aan de Nigeriaanse militaire leider, generaal Sani Abacha, waarmee de viering van de 36-jarige onafhankelijkheid van Nigeria werd opgeluisterd.

Ongeveer 1.500 Nigeriaanse dansende en zingende schoolkinderen zwaaiden Abacha lof toe, terwijl duizenden anderen op een podium reusachtige afbeeldingen vormden van hem, zijn vrouw en zijn ministers. De traditie van militaire marsen, die de jaarlijkse herdenking van de Nigeriaanse onafhankelijkheidsdag tot nu toe altijd kenmerkte, werd hiermee doorbroken.

Opvallend was dat de choreografie van de show was bedacht door Noordkoreanen. “De culturele voorstelling is de uitkomst van een trainingsovereenkomst met Noord-Korea”, verklaarde de Nigeriaanse minister van Informatie, Walter Ofonagoro. “Deze viering is gericht op de bevolking, omdat wij meer en meer bewegen in de richting van democratie.”

Het grootscheepse eerbetoon aan generaal Sani Abacha verhevigde de speculaties dat de militaire leider, die in 1993 aan de macht kwam door een staatsgreep, zal proberen zijn macht te legitimeren via de stembus. Vorig jaar op onafhankelijkheidsdag kondigde Abacha aan dat hij tot oktober 1998 aan de macht zou blijven, om de overgang naar een burgerlijke regering voor te bereiden. In de media wordt echter gesuggereerd dat Abacha zich verkiesbaar zal stellen in 1998.

Het voormalige hoofd van de rechterlijke macht Mohammed Bello zei onlangs dat de Nigeriaanse grondwet niet verbiedt dat Abacha meedoet aan de verkiezingen. Abacha zou daarmee in de voetsporen treden van andere Afrikaanse leiders, zoals die van Niger, Ghana, Tsjaad, Guinea en Guinea-Bissau, die aan de macht kwamen door militaire staatsgrepen en bleven door vrije verkiezingen. (Reuter)