Met begroting voor 1997; België bereikt de kopgroep van de EMU

BRUSSEL, 2 OKT. De Belgische regering heeft gisteren de begroting voor 1997 gepresenteerd, die het land moet kwalificeren voor toetreding tot de Economische en Monetaire Unie (EMU). De begroting gaat uit van een financieringsekort van 2,9 procent van het bruto binnenlands produkt (bbp).

Voor deelname aan de EMU mag het tekort maximaal 3 procent bedragen.De Belgische staatsschuld zal met 370 miljard frank dalen van 133 procent tot 127 procent van het bbp. Het EMU-criterium voor de staatsschuld is 60 procent of een bevredigende daling in die richting. Tijdens zijn presentatie van de begroting in het parlement verklaarde premier Dehaene gisteren: “Met het budget 1997 maken we de facto deel uit van het koppeleton voor de Europese muntunie.”

Premier Dehaene sprak van een “scharnierbegroting”, die ervoor moet zorgen dat de komende jaren financieringsproblemen minder centraal staan in het politieke debat. Zo moet ruimte komen voor andere prioriteiten, zoals de hervorming van politie en justitie. De vele juridische affaires die België de laatste tijd overspoelde, noemde Dehaene “een orkaan die door ons land getrokken is en het vertrouwen van de burger in de rechtsstaat ernstig heeft geschaad”. Justitie is overigens het enige departement dat extra middelen krijgt: 2,5 miljard frank.

De Belgische regering wil volgend jaar voor 80 miljard frank (4,4 miljard gulden) bezuinigingen en lastenverzwaringen doorvoeren. De regering-Dehaene laat de bestaande uitkeringen ongemoeid. Alleen op nieuwe uitkeringen wordt voor 23 miljard frank gekort aan kinderbijslag en ziektekostenverzekeringen. In de kinderbijslag wordt onder andere een leeftijdstoeslag die ouders tot nu toe krijgen op het moment dat hun kind zestien wordt, voortaan twee jaar later uitgekeerd. De regering trekt verder 10 miljard frank uit ter stimulering van de werkgelegenheid.

De Belgische regering rekent op zo'n 14 miljard frank aan extra indirecte belastinginkomsten. Zo gaat de accijns op benzine twee keer met 1 frank omhoog, een pakje sigaretten wordt 7 frank duurder, de prijs van een fles sterke drank stijgt met 12 frank en een pintje zal 1 frank duurder worden. De regering rekent voorts op zo'n 4 miljard aan extra inkomsten van werkgevers. Zij moeten een sociale bijdrage gaan betalen voor bedrijfswagens, die voortaan worden beschouwd als loon. Ook banken worden extra aangeslagen: zij moeten omzetbelasting gaan betalen op winst uit spaarrekeningen.

Om de staatsschuld terug te dringen, wil België volgend jaar voor 70 miljard frank aan participaties in het telecombedrijf Belgacom en de financiële sector verkopen. Belgacom werd eind vorig jaar al voor 49,9 procent geprivatiseerd. Nog eens 75 miljard haalt Dehaene uit een andere berekening van schulden van de deelregeringen.

De liberale oppositie partij VLD heeft met teleurstelling gereageerd op de begroting. De partij had meer structurele maatregelen verwacht en noemt de begroting een “opsmuk werkstuk”. Ook de media reageren lauw op de begroting. De Franstalige krant Le Soir gaat het verst in zijn kritiek en stelt dat Dehaene zijn krediet heeft verspeeld.