Klassieken op festival Gent

23ste Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent. 8 t/m 19 okt. Kaarten verkrijgbaar bij de Fnac Gent en de festivallocaties: Decascoop, Studio Skoop, Sphinx en Kunstencentrum Vooruit. Inl. 00 32 9 2252512.

ROTTERDAM, 2 okt. Vier dagen na het slotgala van het Nederlands Film Festival begint in Gent het 23ste Internationaal Filmfestival van Vlaanderen. De film Shine van Scott Hicks, over een ingestort pianowonderkind, is de eerste van 230 korte en lange speelfilms die tot en met zaterdag 19 oktober in de Gentse bioscopen worden vertoond.

Het Filmfestival van Vlaanderen is niet gericht op wereldpremières, maar is in de eerste plaats een etalage van de opvallendste films die de komende tijd in de Belgische (en Nederlandse) bioscopen gaan draaien. Vijftien daarvan, waaronder All Things Fair (Bo Widerberg), Buddha Bless America (Wu Nien-Jen), Drifting Clouds (Aki Kaurismäki), Lone Star (John Sayles) en Some Mother's Son (Terry George), dingen mee naar de prijzen in de officiële competitie, die dit jaar het thema 'De impact van muziek op film' heeft. Een internationale jury, met onder anderen de regisseurs Frans Weisz en Terence Davies, kent drie prijzen toe: de Gulden Spoorprijs voor de Beste Film, de Zilveren Spoorprijs voor de Beste Regisseur, en de George Delerue Prijs voor het Beste Gebruik van Muziek in een Film.

Naast nieuwe films worden dit jaar ook veel filmklassieken vertoond. In het retrospectieve programma 'Het geheugen van de film' is een 25-tal mijlpalen uit de Britse filmgeschiedenis (van Brief Encounter tot The Taking of Pelham 123) te zien, terwijl aan Belgische regisseurs is gevraagd om hun favoriete film uit te kiezen.

Op 12 oktober heeft de traditionele Dag van de Belgische Film plaats, die wordt afgesloten met een gala-avond waarop de Joseph Plateauprijzen, de Belgische Gouden Kalveren, worden uitgereikt. Marleen Gorris' Antonia, dankzij de Vlaamse hoofdrolspelers Jan Decleir en Els Dottermans gecategoriseerd als een Belgische film, is een van de grote kanshebbers.

Een speciaal evenement is de presentatie van de zwijgende film Häxan (Heksen) van de Deense regisseur Benjamin Christensen (1921). Op woensdag 16 oktober (20u) zal deze surrealistische reconstructie van hekserij door de eeuwen heen gedraaid worden in Kunstencentrum Vooruit, onder begeleiding van de Franse groep Art Zoyd, die een geheel nieuwe score schreef. De film, die ooit controversieel was door de obscene en gruwelijke scènes èn door de gedurfde cinematografische procédés, wordt gerekend tot een van de hoogtepunten van de vroege filmgeschiedenis.