Investeren in je toekomst

Infographic: Wie een MBA-opleiding voor hoge functies in het bedrijfsleven aan één van de tien Europese topscholen wil volgen, moet diep in de buidel tasten. Het halen van een MBA-titel (Master of Business Administration) aan het als eerste genoteerde INSEAD kost 50.000 gulden. De beste Nederlandse MBA-school, de als vijfde genoteerde Rotterdam School of Management, rekent 39.000 gulden aan collegegeld voor een MBA-titel.

De ranglijst is gebaseerd op een onderzoek aan de Europese MBA-opleidingen door het weekblad TIME. De uiteindelijke kosten voor de student komen aanzienlijk hoger uit omdat levensonderhoud en literatuur niet in het collegegeld zijn opgenomen. Omdat de meeste MBA-studenten al enkele jaren een baan hebben, financiert de werkgever een deel van de opleiding. Het is echter onzeker of de investering zich terug zal verdienen, aangezien de startsalarissen van MBA'ers sterk verschillen. Alleen een top-MBA'er mag een gemiddeld salaris van ruim 100.000 gulden verwachten, zo blijkt uit de MBA Recruiter Survey.

,Een MBA is een internationaal gangbare titel die in Europa niet beschermd is. De opleidingen zijn daarom van zeer uiteenlopend niveau. In Nederland kan alleen de Rotterdam School of Management zich echt meten met de internationale topscholen. De Universiteit van Nijenrode is inmiddels uit de Europese top tien verdrongen. Andere Nederlandse MBA-opleidingen volgen op grote afstand. De kosten van de opleidingen staan niet in verhouding tot de duur. Rotterdam heeft twee jaar nodig om hun mensen op te leiden, terwijl het prestigieuze INSEAD er slechts één jaar over doet. (Onderzoek: Marco van Baardwijk)