Iljoemzjinov blijft schaakvoorzitter

ROTTERDAM, 2 OKT. De slotdag van de schaakolympiade in Jerevan bood gisteren geen verrassingen. Iljoemzjinov werd herkozen als voorzitter van de wereldschaakbond (FIDE) en Rusland won de olympiade. In de laatste ronde was het niet meer nodig om Kasparov en Kramnik in te zetten. Rusland won met 2,5-1,5 van IJsland en kwam daardoor drie en een halve punt voor op de Oekraïne.

Sinds 1952, de eerste keer dat de Sovjet-Unie meedeed, hebben eerst Sovjetschakers en later de Russen alle olympiades gewonnen op één na. Alleen in 1978 gebeurde er een ongelukje en won Hongarije. De Verenigde Staten en Engeland deelden de derde plaats, maar door het systeem van weerstandspunten was de bronzen medaille voor de Verenigde Staten. Nederland kwam op een gedeelde dertiende plaats na een 2,5-1,5 overwinning op Cuba.

Bij de vrouwen won Georgië, het land waar voor alle vrouwen een schaakspel bij de huwelijksuitzet hoort. China en Rusland deelden de tweede plaats, China kreeg zilver, Rusland brons. Nederland eindigde iets boven de middenmoot.

En dan was er gisteren de verkiezing van de president van de wereldschaakbond. Een verkiezing die verliep volgens de vertrouwde traditie van de FIDE: chaos, omkoping en intimidatie. Kirsan Iljoemzjinov, president van Kalmukkië en sinds november vorig jaar ook van de FIDE, werd met grote meerderheid herkozen. Hij kreeg 87 stemmen, zijn tegenstander, de Braziliaan Sunye Neto, 46 stemmen.

Het had eigenlijk al maandag moeten gebeuren, maar door de chaotische voorbereidende vergaderingen was men ver achter op het schema. Nuttige chaos, voor sommigen. In een van de vergaderingen van het Centraal Comité benoemde Iljoemzjinov op een moment dat sommige mensen niet goed opletten, zijn voorganger Campomanes tot erelid van het bestuur, met volledig stemrecht. Een riante positie. Al vaak in het verleden hebben naïeve schaakbestuurders gedacht dat ze van Campomanes verlost waren, maar ze zullen een staak door zijn lijf moeten slaan voor het zover is.

De Rus Makarov, lid van het team van Sunye Neto, maar in feite bondgenoot van Iljoemzjinov, benadrukte maandag zijn eigen onmisbaarheid door te zwaaien met een contract dat Kasparov en Karpov zouden hebben ondertekend voor een wereldkampioenschapsmatch. Vermoed werd dat het een vervalsing was en een dag later werd dat uit Moskou bevestigd door Karpov. Hij had nooit iets ondertekend.

Ignatius Leong uit Singapore, speciaal secretaris van Iljoemzjinov, had een paar volmachten gekregen van verschillende schaakbonden, stemde aanvankelijk, in overeenstemming met de wensen van zijn baas, net omgekeerd als zijn opdrachtgevers het hadden gewenst, en verklaarde toen dat hij het onrecht niet meer verdragen kon en eerlijk zou worden. Hij werd door Iljoemzjinov ontslagen, bedreigd door diens lijfwachten en verdween spoorloos. Gisteren dook hij weer op en vroeg aan de Amerikaanse afgevaardigde Steven Doyle bescherming. Door bemiddeling van Doyle voegden zich twee vertegenwoordigers van de Amerikaanse ambassade bij de Algemene Vergadering van de wereldschaakbond om de veiligheid van Leong te waarborgen. Makarov raasde dat dit een internationaal incident was en dat hij het Russische Ministerie van Buitenlandse zaken op de hoogte had gesteld van het schandelijke Amerikaanse gedrag.

Tijd voor de stemming. Als in tijden van weleer werd de vergadering geleid door Campomanes. Sunye Neto meldde dat Iljoemzjinov zo vriendelijk was geweest om de tegenpartij bepaalde functies aan te bieden, mocht die verliezen, en hij verklaarde zich graag tot samenwerking bereid. De fut was eruit. Vrijwel zijn hele team bleek verdwenen. Ze waren met zijn achten geweest in het begin. De Tunesiër Tabbane bleek overgelopen naar de tegenpartij. Vijf anderen hadden zich teruggetrokken. Over waren Sunye Neto en de Nederlander Günther Loewenthal. De ploeg werd aangevuld met een paar toevallige voorbijgangers. Natuurlijk won Iljoemzjinov.

Hoe ziet zijn team er uit? Hijzelf is de baas. Dan is er Campomanes, de ervaren rot. Vervolgens de Griek Makropoulos, jarenlang de trouwe adjudant van Campomanes en samen met hem vorig jaar in opspraak door een greep in de clubkas. Dan nog een paar onbelangrijke mensen. Makarov en Sunye Neto zullen ook nog wel een baan krijgen, Makarov waarschijnlijk een belangrijke. Goed ziet het er niet uit.