Hoogovens neemt belang in walserij van Belgisch Boël

ROTTERDAM/BRUSSEL, 2 OKT. Staal- en aluminiumproducent Hoogovens wil gaan samenwerken met het nu nog verliesgevende Belgische staalbedrijf Usines Gustave Boël. Het is de bedoeling dat de Belgen het gezonde deel, de walserij, in een joint-venture onderbrengen en dat Hoogovens en Boël daarin ieder voor 50 procent deelnemen. Hoogovens zal vooral geld en kennis inbrengen en Boël haar industriële activiteiten.

De hoogoven en de staalfabriek in het Waalse La Louvrière overweegt Boël - eigendom van de gelijknamige familie - te sluiten. Deze oven heeft een te kleine capaciteit en is daardoor, gezien de hoge vaste kosten, niet winstgevend te maken. De elektrische oven blijft open. Door het sluiten van de kolengestookte hoogoven verliezen 700 van de 1300 personeelsleden hun baan.

Hoogovens hoopt een haalbaarheidsstudie naar de samenwerking nog dit jaar positief af te ronden. Een groter belang van Hoogovens valt in een later stadium niet uit te sluiten. “Wat de toekomst brengt is weer een fase verder”, aldus de Hoogovens-woordvoerder.

Een samenwerking met Boël geeft Hoogovens een goede entree op de Belgische en Franse staalmarkt. Boël heeft in het Noordfranse Maubeuge een grote walserij. Hoogovens is in België wel prominent vertegenwoordigd op de aluminiummarkt, met onder meer een grote vestiging in het Vlaamse Duffel. De staalactiviteiten beperken zich vooral tot handel.

De Waalse onderneming werkt al enige jaren commercieel samen met Hoogovens. Het plan is nu deze relatie uit te bouwen tot een nauwe industriële samenwerking. Mocht de samenwerking doorgaan, dan levert Hoogovens in de toekomst staal aan de walserijen van Boël. Beide ondernemingen denken dat de activiteiten van Boël met deze maatregelen weer winstgevend kunnen worden. Boël werkt al een aantal jaren met verlies. Vorig jaar beliep het verlies omgerekend circa 4,5 miljoen gulden. Het bedrijf behaalde in 1995 een omzet van ruim 1 miljard gulden. Vorig jaar produceerde Boël 1,1 miljoen ton staal. Dat is een vijfde van de jaarproduktie van Hoogovens.

De aankondiging komt niet geheel als een verrassing. Medio september maakte de Belgische vakbeweging dit nieuws al bekend, maar Hoogovens wenste het toen nog niet te bevestigen.

De Belgische vakbonden maken zich zorgen over de samenwerking, omdat daarmee veel banen verloren gaan. Hoogovens voelt zich wat dat betreft echter niet aangesproken. “De herstructurering van Boël is niet ons vraagstuk. Wij kijken nu of met name de walserij past in de Hoogoven-familie.” Welke investering met het samenwerkingsverband gemoeid zal zijn, is nog onbekend. Het Hoogovens-nieuws zorgde gisteren op de beurs voor een koersstijging met 1,40 gulden tot op 62,70. Vanmorgen steeg Hoogovens verder tot 64,70 gulden rond het middaguur.