Foute nootjes storen Jeans-feest niet

Voorstelling: A Happening, door The Jeans Company. Muzikale leiding: Bert Stoots. Choreografie: John Wooter. Gezien: 30/9 in de Stadsschouwburg, Haarlem. Tournee t/m 26/3. Inl. 072-5625300.

Als een meedogenloos doordaverende jukebox diende zich tien jaar geleden de voorstelling Jeans aan, waarin een groep frisgewassen jongens en meisjes in een vindingrijke enscenering tientallen hits aan elkaar zongen, op een stevige beat die niet van wijken wist. Na het eerste succes kwam er een tweede show, en zo ging het door - tot we nu, tien jaar later, aan de zesde Jeans-produktie toe zijn. De pretentieloze feestavond van toen is uitgegroeid tot een formule die geen ingrijpende wijzigingen meer kan ondergaan, en die zelfs kan bogen op een eigen fanclub. Alleen de samenstelling van de groep bleef veranderen, want Jeans groeide bovendien uit tot een kweekschool voor musical-talent. Heel wat vroegere leden staan nu vooraan in het musical-circuit.

Of dat met de acht zangers en zangeressen van de nieuwe editie ook zo zal gaan, is lastig te zeggen. Niet met allemaal, maar met enkelen waarschijnlijk wel. Het voornaamste is dat de show zijn aantrekkingskracht heeft behouden: nog steeds pretentieloos - en hoe pretentielozer hoe beter. Het ironiserende rock-blok na de pauze, met klassiekers als Lollipop, Only sixteen en Oh Carol, bevalt mij bijvoorbeeld beter dan pogingen tot een serieuze interpretatie van nummers als Hotel California of The Rose. Veeleer schuilt de kracht in de aanstekelijke onzin van Who put the bomb, een krolse soul-versie van With a little help from my friends, een meedeiner als When I need you, de disco-hit Blame it on the boogie of het kordate Music was my first love..

Steeds wisselen de fleurige kostuums en zonder ophouden - tijd voor tussentijds applaus is er nauwelijks - stuwt het vijfmans-orkest de handeling voort. Dat er af en toe wel eens een nootje naast valt, en dat de uitspraak van het Engels niet voortdurend vlekkeloos is, zijn details die er hier niet toe doen. Jeans viert feest, en daar lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen.