Dreigement van Noord-Korea over onderzeeër

SEOUL, 2 OKT. De Zuidkoreaanse regering heeft vanmorgen spoedberaad aangekondigd na nieuwe dreigementen van Noord-Korea dat “vergeldingsmaatregelen” zullen worden genomen als Seoul niet snel de onderzeeboot teruggeeft die vorige maand strandde voor de Zuidkoreaanse kust. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Seoul bekendgemaakt.

Het spoedberaad, waaraan volgens een zegsman alle “verantwoordelijke functionarissen” van de ministeries van Defensie, van Buitenlandse Zaken en van Nationale Eenwording moeten deelnemen, volgt op een bijeenkomst met militaire vertegenwoordigers uit Noord-Korea en officieren van het VN-commando in Korea. Bij die ontmoeting hadden de Noordkoreanen hun dreigement uitgesproken.

De spanning tussen de Korea's is verder opgelopen door de moord op een Zuidkoreaanse diplomaat in de Russsische stad Vladivostok. De 54-jarige consul werd dood gevonden in het trapportaal voor zijn appartement. Hij was kennelijk met een voorwerp op zijn hoofd geslagen. Het bericht heeft geleid tot speculaties over een aanslag door Noordkoreaanse agenten. (AFP, Reuter)