Beatrix ontkent betrokkenheid bij ambassadeurkwestie

PRETORIA, 2 OKT. Koningin Beatrix ontkent dat ze heeft aangedrongen op het vertrek van haar ambassadeur in Zuid-Afrika, jhr. mr. E. Röell. Zij vindt publikaties over haar interventie complete onzin. Dit bleek gisteren tijdens een ontmoeting met journalisten die haar staatsbezoek aan Zuid-Afrika volgen.

Deze krant publiceerde vorige maand het bericht dat minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) onder druk van de koningin de ambassadeur in Zuid-Afrika tijdens de voorbereiding van het staatsbezoek had teruggeroepen naar Den Haag. Deze beslissing zou zijn genomen omdat de ambassadeur een buitenechtelijke relatie had.

De koningin zou hem tijdens haar staatbezoek om die reden niet willen ontmoeten. In antwoord op Kamervragen ontkende minister Van Mierlo dat de vervanging van Röell verband hield met diens privé-leven. Röell is inmiddels ambassadeur in Brussel.Kroonprins Willem-Alexander voelt er weinig voor om “slechts het visitekaartje van het bedrijfsleven” te zijn. Een ambassadeursfunctie voor het Nederlandse bedrijfsleven, waarvoor minister Wijers en VNO/NCW-voorman Blankert zich eerder deze week sterk maakten, vindt hij een “te oppervlakkige rol”.

Willem-Alexander zei dit in een gesprek met de pers tijdens het staatsbezoek aan Zuid-afrika. Hij toonde zich niet verbaasd over de belangstelling van met name het bedrijfsleven voor zijn persoon. Blankert is niet de enige die bij mij op de stoep stond, zei Willem-Alexander, maar ook al diens voorganger, Rinnooy Kan.

Ook de moeder van de kroonprins, koningin Beatrix, toonde zich afkerig van een ambassadeursfunctie voor het bedrijfsleven door haar zoon.

Hij moet nog heel veel leren, gaf ze bij dezelfde persontmoeting te kennen. Bovendien vroeg ze zich af of Willem-Alexander werkelijk geïnteresseerd is in handel en economie. De majesteit liet weten eerst de stage te willen afwachten die de kroonprins volgend jaar bij het bedrijfsleven zal lopen. Dit jaar oriënteert hij zich nog bij de rijksoverheid.

Blankert wil met de koningin over deze kwestie “een gesprek onder vier ogen hebben”, zei hij maandag tegen deze krant.