Advocaten klagen over traagheid VN-tribunaal

DEN HAAG, 2 OKT. De advocaat van een van de Bosnische moslims die verdachte worden van moord en mishandeling in het gevangekamp Celibici, heeft gisteren het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië gehekeld voor de trage gang van zaken. Hij eist dat op korte termijn een datum wordt vastgesteld voor het proces tegen zijn cliënt.

De advocaten van twee andere verdachten die voor misdaden in hetzelfde kamp terecht moeten staan, hebben zich bij deze eis aangesloten.

Volgens de advocaten zitten hun cliënten nu al een half jaar in hechtenis zonder uitzicht op een begin van het proces. Dat zou eerst op 1 oktober beginnen maar is inmiddels voor onbepaalde tijd uitgesteld. Volgens het tribunaal moet eerst het proces tegen de Bosnische Serviër Dusko Tadic zijn geëindigd. In dat proces zal naar verwachting de verdediging, die op dit moment getuigen oproept, in november klaar zijn. De onzekerheid en de spanning waarin de verdachten zitten is volgens de advocaten van de Bosnische moslims een “flagrante schending” van het statuut van het tribunaal. Het tribunaal beschikt over één rechtszaal.

De rechters hebben in de zaak van de Bosnische moslims gisteren besloten dat de drie verdachten tegelijkertijd berecht zullen worden. Een van de advocaten wenst dat zijn cliënt voorwaardelijk vrij wordt gelaten. Bij het begin van het proces zou hij terugkeren naar Den Haag. De rechters hebben dit afgewezen. (AP, ANP)