ABN Amro wil MeesPierson verkopen

ROTTERDAM, 2 OKT. ABN Amro wil haar dochterbedrijf MeesPierson, een zakenbank met zo'n 4.000 werknemers, verkopen. De verkoop, waarover al geruime tijd op de financiële markten werd gespeculeerd, is met een geschatte waarde van minimaal 2 miljard gulden de grootste afstoting van een Nederlands bedrijf ooit.

In financiële kringen wordt de Belgisch-Nederlandse financiële groep Fortis als de gedoodverfde koper aangewezen.

MeesPierson is een zakenbank, die actief is in effectenhandel, vermogensbeheer (18 miljard gulden onder beheer), advisering bij fusies en overnames (naar eigen zeggen nummer één in Nederland) en gespecialiseerde kredietverlening (zoals schepen en handelaren op de financiële termijnmarkten). Vorig jaar maakte de bank 182 miljoen gulden winst voor bijzondere posten.

ABN Amro meldde gistermiddag in een persbericht van drie zinnen dat besprekingen over de verkoop van MeesPierson worden gevoerd. Tot dan toe was MeesPierson officieel niet te koop. ABN Amro (ruim 53.000 werknemers) zegt dat zij door een aantal partijen is benaderd over een mogelijke overname, terwijl MeesPierson zelf “een bredere evaluatie van de strategische opties” heeft ondernomen. Hoe die evaluatie is uitgepakt, wil een woordvoerder van MeesPierson niet zeggen

Naar verluidt praat ABN Amro op dit moment nog maar met één partij. Fortis wilde vanochtend niet reageren. “Wij geven geen commentaar op individuele dossiers”, zei vanochtend een woordvoerder. Fortis, die onder meer actief is in Nederland via de VSB Bank en verzekeraar Amev, viste vorig jaar achter het net toen de middelgrote bank Crédit Lyonnais Nederland werd verkocht. Deze bank werd overgenomen door de Belgische Generale Bank. De daaropvolgende plannen van Fortis om zelf op de markt voor middelgrote bedrijven en op de effectenmarkt te groeien zijn sindsdien nog niet in daden omgezet.

De Amsterdamse effectenbeurs bleek vanochtend geen aanstalten te maken om uit te zoeken of de gesprekspartner van ABN Amro bij de verkoop een Nederlandse beursgenoteerde partij is, die deze koersgevoelige informatie zou moeten melden. Een beursgenoteerde koper moet de Amsterdamse effectenbeurs inlichten als de gesprekken met MeesPierson “in een besluitvormende fase” zijn, zegt een beurswoordvoerder.

Andere kandidaten die op de financiële markten worden genoemd, ontkenden vanochtend of wilden niet reageren. “Wij geven geen commentaar op geruchten”, zegt de Britse bank National Westminster. “Geen commentaar. Ons is MeesPierson niet aangeboden”, zegt de Duitse Commerzbank. De Belgische Generale Bank en de Kredietbank zeggen niet te praten.