2,7 miljard voor Australisch TNT; KPN doet bod op transportconcern

AMSTERDAM, 2 OKT. Koninklijke PTT Nederland (KPN) heeft vanochtend een bod uitgebracht van 2,7 miljard gulden op het Australische transportconcern TNT. Als het door de TNT-directie gesteunde bod slaagt, stijgt de omzet van KPN-dochter PTT Post van 6 naar 13 miljard gulden.

De Amsterdamse beurs reageerde vanmorgen opgetogen op het nieuws. De koers van KPN steeg met 2,10 gulden tot 61 gulden. Uit Australië kwam het bericht dat inmiddels 9,9 procent van de aandelen TNT is aangemeld. KPN doet zijn bod gestand als minimaal 90 procent wordt aangeboden.

De nieuwe combinatie zal met DHL, Federal Express en UPS de mondiale top-vier in distributie en logistieke dienstverlening gaan vormen. De inlijving van TNT, ook gevestigd in Nederland, stelt PTT Post in staat het accent te verleggen van vooral binnenlandse postale dienstverlening naar mondiale tijdgevoelige distributie en logistieke dienstverlening, aldus algemeen directeur A. Scheepbouwer van PTT Post.

PTT Post en TNT hebben al sinds 1992 een commerciële relatie, via hun gezamenlijke belang in het internationale distributiebedrijf GD Express Worldwide. Het Zweedse postbedrijf Posten AB is de derde partner in die onderneming en behoudt 23 procent van de aandelen. De nieuwe organisatie, met een omzet van zo'n 8 miljard gulden het grootste onderdeel van PTT Post, zal diensten aanbieden in meer dan 200 landen, met eigen vestigingen in 47 landen. De combinatie gaat meer dan twee miljoen zendingen per week verzorgen, met een totaalgewicht van 70 miljoen kilo.

Het bod van 2,7 miljard gulden (2 miljard Australische dollars) op de aandelen van TNT zal KPN voor een deel betalen uit eigen middelen. Daarnaast zal het bedrijf een kredietfaciliteit van 2,25 miljard gulden hiervoor aanwenden. Het bod van KPN ligt 48 procent boven de huidige marktwaarde van TNT. Volgens C. Griffioen, de KPN-bestuurder belast met financiën, is de gemiddelde premie bij een overname in Australië 60 tot 70 procent.

Volgens KPN zullen ook de eigen aandeelhouders profiteren van de acquisitie van TNT, in de vorm van een hogere winst per aandeel. De onderneming wijst er op dat de overname het KPN mogelijk maakt om een sterke positie te veroveren in groeiende markten. KPN verbetert daardoor zijn geografische spreiding, en bereikt tegelijkertijd een betere mix van activiteiten. KPN verwacht dat een positief effect op de winstcijfers al volgend jaar merkbaar zal zijn. Synergie-effecten “vanaf 1999” worden “voorzichtig” geraamd op 125 miljoen gulden.

Algemeen directeur A. Scheepbouwer van PTT-Post is de beoogd topman van de gecombineerde activiteiten van PTT Post, TNT en GD Express Worldwide. TNT-directeur Mortimer komt aan het hoofd te staan van de Australische en Aziatische activiteiten van de nieuwe combinatie.